16 februari 2015 -
Waarom zijn leiders vaak corrupt? Waarom stellen ze hun eigenbelang boven dat van het geheel? Het is macht die corrumpeert, wordt vaak gezegd. Maar is dat wel waar? Het zou ook kunnen dat corrupte types belust zijn op macht. Management Issues bericht erover.
Pot geld verdelen
Een onderzoeksgroep van de Universiteit van Lausanne zocht het uit. Ze deden rollenspellen met 700 willekeurige deelnemers. Een aantal van hen werd -ook weer willekeurig- benoemd tot leider. De anderen werden "volgers" in de teams van de leider. De leiders kregen een pot met geld tot hun beschikking waarover zij drie of vier beslissingen moesten nemen. De leider kon zichzelf een groot bedrag uitkeren en zijn volgers krijgen dan het restant. Het spel is zo opgezet dat naarmate de leider meer voor zichzelf houdt, de groep als geheel minder overhoudt. De moreel juiste beslissing zou dus zijn dat de leider niet een al te grote hoeveelheid geld voor zichzelf houdt, maar die beslissing neemt waarbij de groep als geheel (het bedrijf, de organisatie) het meest profiteert. Die morele opvatting deelden ook vrijwel alle deelnemers aan het spel, voordat de rollenspelen begonnen.
Machtsmisbruik
Maar wat bleek? Leiders namen in meerderheid de meest anti-sociale beslissing: daar waar de leider zelf het meest aan over hield. Dit beeld nam alleen maar toe naarmate de leiders meer macht kregen, namelijk als hun team vn volgers groter werd. Macht corrumpeert dus echt. Of zoals professor John Antonakis, leider van het onderzoek het zegt: "Macht is voor leiders wat bloed is voor vampiers. Als ze er eenmaal aan geproefd hebben, kunnen ze niet meer zonder".
Testosteron
De onderzoekers onderzochten ook of testosteron het machtsmisbruik beïnvloedt. En dat blijkt het geval: hoe hoger het testosterongehalte van de leider, hoe corrupter hij is. De eindconclusie is dan ook: ja, macht corrumpeert en testosteron versterkt dit effect.
In de video hierboven licht Antonakis het experiment toe.
Bron:Management Issues