Woekerpolissen: geen zeven miljoen stuks verkocht maar tien miljoen
10 februari 2015 -
Voor de uitzending van Zembla op 4 februari 2015 (de voortwoekerpolis) heeft Stichting ODIN berekend dat verzekeraars 800 miljoen euro per jaar teveel verdienen aan de nog lopende woekerpolissen.
Volgens de minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem zijn er van de in totaal zeven miljoen verkochte woekerpolissen op dit moment nog ca. 2,5 miljoen actief.
Meer woekerpolissen
Het feitenonderzoek beleggingsverzekeringen van de AFM uit 2008 concludeert dat er in haar meetperiode 7,2 miljoen polissen zijn verkocht. Dit aantal is vervolgens door alle instanties overgenomen. Stichting ODIN heeft nu ontdekt dat er meer dan zeven miljoen woekerpolissen moeten zijn verkocht. Het door de AFM berekende aantal van 7,2 miljoen heeft namelijk betrekking op de periode 1995 tot 2005. Maar de eerste woekerpolissen werden al eind jaren 80 verkocht en de laatste in 2008.
Hypotheken
Na 2005 groeide de woningmarkt nog sterk en zijn grote aantallen aan de hypotheek verpande woekerpolissen verkocht. De berekening van de AFM mist daarmee in totaal minimaal acht jaren woekerpolisverkopen. Uitgaande van een gemiddeld verkoopvolume van 350.000 tot 400.000 polissen per jaar in die jaren zijn er geen zeven miljoen maar tien miljoen woekerpolissen verkocht!
Terugrekenen
De vraag is nu ook hoe minister Dijsselbloem op 2,5 miljoen lopende polissen is uitgekomen. Als dit is gebaseerd op het terugrekenen vanaf zeven miljoen polissen, wat waarschijnlijk is, dan moet de berekening worden aangepast op basis van tien miljoen verkochte polissen. Dat komt uit op ca. 3,6 miljoen nog lopende polissen. De verzekeraars realiseren dan geen 800 miljoen extra winst per jaar, maar ruim 1,1 miljard euro per jaar op alle nog lopende woekerpolissen.