Opleiding en thuiswerken belangrijker dan vakantie en leaseauto
2 februari 2015 -
Uit onderzoek van Vlerick Business School onder ruim 400 medewerkers in loondienst in Nederland verdeeld over allerlei bedrijven blijkt dat men graag meer zelf wil bepalen hoe het pakket met secundaire arbeidsvoorwaarden wordt samengesteld.
Intussen is er geen heldere mening over wat dan beter is: minder loon en meer voordelen of andersom. Een opleiding kunnen doen, wordt als belangrijkste secundaire voorwaarde gezien, gevolgd door flexibel werken en pensioen. Als medewerkers meer budget krijgen voor secundaire arbeidsvoorwaarden zou 63 procent investeren in pensioen, 58 procent in vakantiedagen en slechts veertien procent in een auto van de zaak.
Laat medewerkers meedenken in arbeidsvoorwaardenpakket
Het Vlerick Reward Centre deed dit vervolgonderzoek naar aanleiding van eerdere resultaten die erop wezen dat secundaire arbeidsvoorwaarden een uitermate beperkte invloed hebben op de betrokkenheid van medewerkers. Met dit onderzoek moet meer inzicht ontstaan over hoe bedrijven meer uit hun ‘voordelenpakketten’ kunnen halen. Professor Xavier Baeten, onderzoeksleider en oprichter van het Vlerick Reward Centre, licht toe: "Secundaire arbeidsvoorwaarden getuigen vaak van goed werkgeverschap en kosten de werkgever veel geld. Intussen lijkt het medewerkersbewustzijn over de voorwaarden beperkt en stelt men liever zelf de pakketten samen. Dit bewustzijn kan verbeteren door betere en meer communicatie, maar werkgevers kunnen ook best meer open staan voor andere (creatieve) oplossingen bij het bieden van secundaire voorwaarden. Standaard pakketten zijn minder van deze tijd. Zeker onder hoger opgeleide medewerkers is er meer behoefte aan flexibiliteit in het samenstellen van een eigen pakket. Dit draagt ook bij aan bewustzijn en kan mogelijk een sterker effect hebben op de medewerkerstevredenheid."
Conclusies in cijfers
Enkele belangrijke conclusies van het onderzoek:
- 30 procent weet niet of ze zijn verzekerd voor arbeidsongevallen
- 30 procent weet niet of de werkgever de nabestaandenwet aanvult
- 20 procent weet niet of ze recht hebben op zorgverlof
- 22 procent weet niet of ze een overlijdensrisicoverzekering hebben
- 15 procent weet niet hoe het pensioen is opgebouwd.
Belangrijkste voordelen:
1. Opleidingen kunnen doen (3,6)
2. Pensioenvoorziening & Thuiswerken (3,5)
3. Vakantiedagen, uitruil tijd en geld, teambuilding (3,1)
Minst belangrijke voordelen:
1. Was en strijk (1,5)
2. Persoonlijke verzorging & Conciërgediensten (1,4)
3. Kortingen (1,3)
Medewerkers in staffuncties achten het belang van deze voordelen op alle punten hoger dan medewerkers in managementfuncties
Tevreden
De respondenten zijn behoorlijk tevreden met de secundaire voorwaarden (3,9), maar men is niet echt tevreden over de communicatie over de secundaire voorwaarden. Opvallend is vooral dat men liever informatie over de secundaire voorwaarden inwint bij externe providers, familie & vrienden of online, dan bij leidinggevenden, HR of collega’s. Intussen heeft vijftien procent geen idee welk pensioenplan ze hebben.
Waar gaat bonus naartoe?
Als medewerkers kunnen kiezen hoe ze hun bonus inzetten gaat van de honderd euro zestig direct naar de bankrekening, achttien euro naar de aankoop van extra vakantiedagen, vijftien euro naar het pensioen en wordt elf euro geïnvesteerd in de persoonlijke ontwikkeling. De medewerkers blijken ook sterke behoefte te hebben aan meer flexibiliteit in hoe de bonus wordt uitgekeerd: zo goed als iedereen (93 procent) wil cash, maar daarnaast wil telkens zo goed als de helft de bonus ook uitbetaald in hetzij vakantie, pensioen en/of opleiding.