zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nederlanders positief over financiële toekomst

20 januari 2015 - Het 'Investor Pulse' onderzoek van BlackRock, één van de meest omvangrijke onderzoeken over sparen, beleggen en de pensioenopbouw ooit uitgevoerd, laat onder meer zien dat Nederlanders relatief positief gestemd zijn over hun financiële toekomst.

Ze hebben niet alleen een positievere kijk op hun financiële toekomst dan andere Europeanen (51 procent tegenover 47 procent), maar zijn ook optimistischer dan in het vorige onderzoek toen nog maar 44 procent positief gestemd was.


Meer dan de helft van de Nederlanders (53 procent) vertrouwt erop de juiste beslissingen te nemen als het om sparen en beleggen gaat; dat is meer dan in alle andere Europese landen. Dit zelfvertrouwen is soms echter onterecht. In het algemeen weten Nederlanders weinig over beleggen en financiële planning; dit percentage is bovendien hoger dan in andere Europese landen. Slechts 38 procent zegt zich serieus bezig te houden met de financiële planning, tegenover een gemiddelde van 52 procent voor alle Europese landen.

Vormt spaargeld een veiligheidsnet?
Veel Nederlanders denken dat spaargeld 'achter de hand' een veilige manier is om meer greep op hun financiën te houden. Als gevolg hiervan wordt 78 procent van de Nederlandse portefeuilles in spaargeld aangehouden; dit is het hoogste percentage van heel Europa. Nederlanders gaven aan in te zien dat ze eigenlijk minder dan de helft als spaargeld zouden moeten aanhouden. Gemiddeld werd 42 procent als het ideale percentage genoemd. Maar toch zijn velen van plan in de komende twaalf maanden nog meer te gaan sparen.

Financiële winterslaap
Bob Hendriks, Hoofd Retail Nederland bij BlackRock, zegt over deze onderzoeksresultaten: "Tegen de achtergrond van een aanhoudend lage rente en het effect van inflatie op spaartegoeden, maar ook de toenemende nadruk van de overheid op de persoonlijke verantwoordelijkheid voor de financiële toekomst, is het zorgwekkend dat de meeste Nederlanders in een 'winterslaap' blijven als het om hun financiën gaat. Het is raadzaam dat ze in actie komen en door middel van een 'financiële routine' het heft in handen nemen. Uit het onderzoek komt ook een groep mensen naar voren die goed weet hoe ze dit moeten aanpakken. Van deze mensen, die lang niet allemaal tot de zeer vermogende Nederlanders behoren, kunnen ook anderen veel leren."

Welke spaarders en beleggers zijn ALERT?
Globaal gezien behoort één op de tien (tien procent) Nederlanders tot deze groep. Verrassend is dat deze groep niet alleen uit zeer vermogende mensen bestaat: deze groep verdient gemiddeld 45.000 euro per jaar. Mensen in deze groep zijn meer dan anderen geneigd om te plannen voor de lange termijn, ze spreiden hun beleggingen breder en willen graag meer te weten komen over hoe ze hun geld harder voor zich kunnen laten werken. Driekwart (77 procent) van deze groep spaarders en beleggers heeft het gevoel meer greep te hebben op hun financiële toekomst en een nog iets hoger percentage (81 procent) voelt zich zelfverzekerd in het nemen van beslissingen over sparen en beleggen.
Deze groep spaarders en beleggers heeft een aantal opvallende eigenschappen gemeen, waardoor ze de toekomst met meer vertrouwen tegemoet zien

Alerte beleggers
Hoofd Retail Nederland bij BlackRock, zegt over deze groep spaarders en beleggers: "We kunnen veel leren van de manier waarop 'alerte' beleggers naar hun spaargeld en beleggingen kijken, hun beleggingen spreiden, de prioriteit geven aan de pensioenopbouw en actief omgaan met planning en advies. Als mensen regelmatig op zo'n manier hun portefeuille zouden oppoetsen, zou dat een grote invloed kunnen hebben op hun financiële toekomst. Net zoals veel mensen in het voorjaar hun huis een opfrisbeurt geven, zouden ze regelmatig even goed naar hun financiële situatie kunnen kijken, om na te gaan of ze nog goed op koers zijn om hun financiële doelen te verwezenlijken."

Over het onderzoek
In het onderzoek werden 27.500 mensen in twintig landen over de hele wereld geïnterviewd, waarvan 1.000 Nederlanders. Waar in dit bericht wordt gesproken over Europese gemiddeldes, wordt gedoeld op de onderzochte deelnemers in België, Frankrijk, Duitsland, Italië, Nederland, Spanje, Zweden en het Verenigd Koninkrijk.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Oplossing proactief relatiebeheer voor financiële dienstverleners
 Geld niet altijd belangrijkste motivatie voor carrièremove
 Werknemer verzwijgt financiële problemen voor werkgever
 Nederlander stopt financiële meevaller in spaarpot
 
 
reacties
 
Louis de Wit  |   | 
18-08-2015
 | 
09:32 uur
Hoe kan men nu in flexwerkersland positief staan tegenover de financiële toekomst?
Er is immers geen of nauwelijks pensioen opbouw en beleggen is en blijft goochelen met gebakken lucht. Vergeet daarnaast de steeds groeiende groep Zelfstandigen Zonder Pensioenopbouw niet.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10