zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Leer elkaar beter kennen: stimuleer interesse in elkaar

12 januari 2015 - Onlangs schreef Carla van den Bos van Vergaderen Doe Je Zo! een nieuw gratis e-boekje 'In 5 stappen naar een leuke (vergader)groep'. In onderstaand artikel gaat ze dieper in op stap twee: leer elkaar beter kennen.

Wat weet u eigenlijk van uw collega's?


Tijdens een workshop een tijdje geleden merkte Van den Bos dat het ook anders kan. Een deelneemster aan een vergadering kwam bijna altijd te laat. Dan kwam ze wéér met rood hoofd en een gemompelde verontschuldiging een kwartier te laat. Irritant vonden de andere deelnemers dat.
Totdat iemand, tijdens de workshop, haar vroeg waarom ze te laat kwam. Wat bleek: de vergaderingen waren altijd zo gepland dat ze net niet haar kinderen voor de vergadering weg kon brengen. Ze moest altijd heel erg haasten en kwam toch meestal te laat. Niet haar schuld, maar voor iedereen vervelend.
Met elkaar zijn ze toen gaan bedenken hoe het beter kon. Heel simpel: de vergadering begint een kwartier later. Zij kan rustig haar kinderen naar school brengen en is goed op tijd om, niet gestrest, mee te vergaderen. Haar collega's hebben genoeg werk om dat kwartier nuttig te gebruiken en zitten niet te wachten of te denken: ze is er nog niet, ze komt vast weer te laat.  Iedereen blij.
Maar waarom komt dit niet veel eerder naar voren? Omdat niemand haar vroeg waarom ze zo vaak te laat was. En dat komt omdat men elkaar niet goed kent.
Als u regelmatig met elkaar praat buiten de vergadering komt zoiets veel eerder ter sprake. Dan zoekt u samen naar een oplossing voordat er irritaties zijn.

Twee manieren
Van den Bos geeft u hieronder twee manieren om elkaar beter te leren kennen naast daar tijd voor in ruimen tijdens een koffie- en theekwartiertje, af en toe een lunch samen of een maandelijkse borrel.

1. Een wekelijkse emailzending met elke keer aandacht voor één collega. Bedenk wat leuk is om van elkaar te weten, maak daar een standaard vragenlijst van en vraag elke week iemand anders antwoord op die vragen te geven. Stuur het per mail rond in een format wat ook van te voren gemaakt is. Uit ervaring weet Van den Bos dat het goed gelezen wordt.

2. Vraag elke maand tijdens een vergadering iemand een korte spreekbeurt van ongeveer vijf minuten te houden over wat hij of zij naast het werk doet. De onderwerpkeuze is helemaal vrij. Om beurten komt iedereen een keer aan bod. Bij beiden geldt: is iedereen geweest: evalueer het, stel het een beetje bij en begin opnieuw.

Samenvattend: iets meer moeite doen om elkaar te leren kennen is leuk en levert veel op.

Vraag het gratis e-boek  'In 5 stappen naar een leuke (vergader)groep' aan op Vergaderendoejezo.nl.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Een goed begin van uw vergadering in zeven stappen
 Twee manieren om emoties en vergaderingen te combineren
 Besluiten doordrukken en duurzame relaties in uw vergadering
 Emoties tijdens vergaderingen – hoe gaat u er mee om?
 
 
reacties
 
Ellen  |   | 
26-01-2015
 | 
15:02 uur
Wat me in dit artikel verbaast, is dat er gevraagd moet worden naar iemands reden. Waarom had de dame in kwestie het niet zelf kunnen aangeven? 'Kan het aub een kwartiertje later?' Het liefst bij de allereerste planning van de vergadering. Desnoods dan gelijk met reden. Het moet van 2 kanten komen. Er moet de vrijheid zijn om als groep elkaar op zaken aan te durven spreken en vragen te stellen, maar men moet ook open durven zijn en zelf aan de groep zaken te vertellen en te vragen.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10