zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Ondanks recente ontslagen in ICT sector sterke groei in vacatures

12 januari 2015 - Het aantal vacatures voor ICT professionals blijft ook in het vierde kwartaal structureel groeien. Over heel 2014 werden meer dan 90.000 ICT professionals gezocht, een groei van tien procent ten opzichte van een jaar eerder.

Dit blijkt uit een analyse van Yacht. Nadat de groei in het derde kwartaal al bijna elf procent bedroeg, is ook dit vierde kwartaal sprake van stijging van ruim veertien procent. Naast wederom de aanhoudend hoge vraag naar softwareontwikkelaars valt op dat de groei in de vraag naar ICT professionals zich met name voordoet in de Randstad, waarbij de groei in de regio Amsterdam en Den Haag het meest prominent aanwezig is dit kwartaal respectievelijk +14,8  procent en +16,6  procent. Deze aanhoudende groei in vacatures is in het licht van de recente ontslagrondes in de ICT sector opmerkelijk.  


De vraag naar specifiek softwareontwikkelaars is onverminderd hoog en dit blijft veruit de meest gevraagde functietype binnen ICT. Maar over de gehele linie blijven ICT’ers in trek, zo neemt ook de vraag naar bijvoorbeeld beheerders & security officers weer toe dit kwartaal ten opzichte van het vierde kwartaal 2013. Toch is er wat Yacht betreft reden tot zorg.

Mismatch tussen vraag en aanbod  ICT’ers?
Arjan Blok competence Director ICT: "De huidige groeicijfers dit jaar staan in schril contrast met de recente ontslagrondes en offshore bewegingen in de sector. Geconstateerd kan worden dat er een steeds verdere mismatch dreigt te ontstaan tussen enerzijds de gevraagde en anderzijds de aangeboden competenties in de sector. Hier zal de sector een oplossing voor moeten weten te vinden. Opleiding is derhalve cruciaal. De al wel aanwezige competenties, opgedane ervaringen en kwalificaties van medewerkers staan constant onder druk dankzij de steeds snellere veranderingen."
Constante opleiding cruciaal
Opleiding en bijscholing is en blijft van levensbelang, juist in de ICT sector. Ontwikkelingen als Cloud, Analystics/Big Data, Mobile, Social en Security vragen continu om bijscholing van ICT professionals. Deze beweging is bijvoorbeeld te zien binnen de financiële sector en de verwachting is dat deze nog verder doorzet.  Ook de vraag naar ICT professionals met competenties passend in bovenstaand beschreven ontwikkelingen zal naar verwachting in 2015 niet afnemen, maar eerder verder stijgen.

Weer meer generalisten gevraagd in plaats van specialisten
Blok: "De verwachting is dat er weer meer vraag komt naar wat meer generalistische functies, dan de puur specialistische functies. Nieuwe methoden van software ontwikkeling passend in de deze snelle ontwikkelingen vragen immers om kleine, multi-disciplinaire ontwikkel- & beheerteams die in nauwe samenwerking met de klant de cycli van design, bouw en test efficiënt kunnen doorlopen onder het motto ‘go to where the work is’. Een developer moet dan idealiter ook testwerkzaamheden kunnen oppakken en een tester op zijn beurt moet kunnen helpen bij het definiëren van requirements. De vraag van de klant in nauwe samenwerking kunnen vertalen in (IT-) oplossingen, kennis onderling actief kunnen delen in een multidisciplinair team en zicht hebben op de hele keten worden belangrijker dan ooit."

 
 Doorsturen   3 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Groeiende vraag naar ICT-personeel
 Doorgroeimogelijkheden ICT-specialist niet rooskleurig
 Vraag naar ICT-ers stijgt met elf procent
 Maak een effectiviteitslag met een sterke ICT-afdeling
 
 
reacties
 
ronald  |   | 
12-01-2015
 | 
12:52 uur
Er is wonderlijk genoeg een grote instroom van mensen uit India terwijl hier zat werkloze ict-ers te vinden zijn die aanzienlijk beter functioneren.

Daarnaast blijven de scholingsprojecten zoals PION uit. Ook de kwaliteitstrainingen van Volmac die vroeger standaard waren voor veel grote banken en verzekeraars, zijn niet standaard meer.

Nederland kennisland is niet meer.

Het bedrijfsleven kiest verkeerde routes en hanteert niet langer de kwaliteitseisen die vroeger heel gewoon waren. Een methoden & technieken kanjer die de teams methodisch inspireert, daar lijkt geen geld meer voor te zijn. En maar mopperen over gebrek aan kwaliteit en de steeds langer durende en frequenter voorkomende storingen. Tja....
AAO - Wilfred Baars  |   | 
31-03-2015
 | 
16:09 uur
@ronald.

Dat is juist het punt. De grote instroom vanuit India heeft te maken met het feit dat de gemiddelde ICT'er daar een hoger kennisniveau heeft dan in Nederland, waardoor wij nu met een probleem zitten. Wellicht zijn de innovaties binnen de sector ons wat te snel gegaan, of zijn organisaties achtergebleven bij het bijscholen van personeel - bezuinigingen, klinkt herkenbaar?
ronald  |   | 
31-03-2015
 | 
16:56 uur
@wilfred

Helaas ben je volkomen onjuist geinformeerd. Om uit de mainframe/cobol hoek concrete voorbeelden te geven:

- geen kennis van gestructureerd programmeren
- geen kennis van relatief nieuw cobol van na 2000

Mijn zoon heeft enige jaren indiaas onderwijs gevolgd. Wat hinderlijk opvalt is dat het allemaal stampwerk is. Op basis van juist verworven kennis iets nieuws doen zoals bij ons, maakt zeker geen deel uit van de opleiding. Braaf opgeleide werknemers uit India gaan niet zoals de Nederlandse ICT-ers gretig de nieuwigheden uit manuals halen. Weinig kans. Ergo: verwacht geen enkele innovatie van dat type werknemers. Vooruitstrevende ideeen zijn niet te verwachten.

Dus jouw beweringen ervaar ik omgekeerd.

Er is geen enkele reden om mensen uit India hier te brengen.

Eerder is het nuttig om zoals vroeger de eigen creatief denkende mensen zelf op te leiden. VSP / JSP / JSD technieken vormen hier een basis niveau terwijl de mensen uit India bij benadering geen vermoeden hebben, wat het inhoudt. Mochten ze er al kennis mee gemaakt hebben omdat sommige klanten zelf trainingen aanbieden, dan nog begrijpen ze de uitgangspunten totaal niet en komen ze niet verder dan pointless look-alike.

Logisch dat time-boxing concepten momenteel vaak worden toegepast. Logisch ook dat de storingen steeds frequenter en langduriger voorkomen. Dat zal bij de huidige ontwikkelingen niet verbeteren. Integendeel...

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10