Vraag naar inkoopprofessionals stijgt met 24 procent
8 januari 2015 -
De groei in de vraag naar inkoop professionals zet ook in het vierde kwartaal door. In vergelijking met een jaar geleden steeg de vraag in het vierde kwartaal met ruim 24 procent. Voor heel 2014 ligt het aantal vacatures met ruim 7.000 ook 24 procent hoger dan het niveau van 2013.
Dit blijkt uit de analyse Trends en Ontwikkelingen op de inkoop arbeidsmarkt 2014 van Hilbrand van der Kooi, Competence Director Logistics & Procurement bij Yacht. Ook in het vierde kwartaal zijn de zakelijke dienstverleners en de overheid de motor achter de groei in de vraag naar inkoop professionals.
Overdracht zorgtaken naar gemeenten; nog veel onderhanden werk
De overdracht van de zorgtaken van de rijksoverheid naar de gemeenten is de afgelopen periode de oorzaak geweest voor de stijging in vraag naar inkoop professionals. Door de decentralisatie is het inkoopvolume, het aantal leveranciers , het aantal contracten en de complexiteit van de inkoopfunctie bij de gemeenten sterk vergroot. De afgelopen maanden stonden in het teken van het inrichten van de inkooporganisatie en het sluiten van, veelal kort durende, contracten om de continuïteit richting de burger te garanderen. In 2015 zal de transitie van het sociaal domein de vraag naar inkoopprofessionals verder omhoog stuwen.
"Daar waar de afgelopen periode de focus is gelegd op organisatie inrichting en het sluiten van kort lopende contracten zal 2015 in het teken staan van contractmanagement en het uitvoeren van nieuwe aanbestedingen. Hier ligt nog veel onderhanden werk voor inkoop professionals," aldus Van der Kooi.
Door deze verwachte groei in vraag zal de schaarste aan inkoop professionals met kennis van het sociaal domein, ervaring op het vlak van Europees Aanbesteden en Bestuurlijk Inkopen, verder toenemen. Met deze oplopende schaarste aan inkoopprofessionals staat de verdere implementatie van het sociaal domein bij de lokale overheden en de daaraan gekoppelde besparingsdoelstelling onder druk.
Decentralisatie biedt ruimte aan inkooptalent
Naast de groei in kwantitatieve zin wijzigt ook de kennis en competentie behoefte binnen de lokale overheid om de besparingsdoelstellingen binnen het sociaal domein te realiseren. De inkoopfunctie binnen de lokale overheid verandert van procesmatig aansturing van het inkoopproces naar marktgericht inkopen met focus op ketensamenwerking en innovatie.
Door bezuinigingen op personeel en vacaturestops van de afgelopen jaren vindt er echter al jaren geen gezonde in- en doorstroom van inkooptalent binnen de overheid plaats en is investering in ontwikkeling van de zittende populatie, om bovengenoemde verandering het hoofd te bieden, achter gebleven. Om toch de aanbestedingsagenda te volgen wordt er meer samengewerkt tussen overheden en maakt men veelvuldig gebruik van ervaren externe inkopers die zich als ZZP-er in de markt organiseren.
"Met deze veranderende behoefte aan kennis en competenties wordt de lokale overheid een interessantere werkgever voor inkoop talent dat invulling wil geven aan zijn of haar carrière ontwikkeling," aldus Van der Kooi. "Lokale overheden mogen meer structurele aandacht geven in het oplossen van de schaarste aan inkoop professionals en de ruimte geven aan instroom en ontwikkeling."
''Met deze veranderende behoefte aan kennis en competenties wordt de lokale overheid een interessantere werkgever voor inkoop talent dat invulling wil geven aan zijn of haar carrière ontwikkeling''
Ik betwijfel of Van der Kooi gelijk krijgt. Vooralsnog zie ik erg veel gemeenten inkopen obv prijs prijs en vooral prijs. Dat stompt je eerder af als junior professional dan dat je er iets van opsteekt.
Ik ben benieuwd hoe lang het duurt alvorens onder druk van de complexiteit en de hoge kosten, gemeentes eieren voor hun geld kiezen en zelf een inkoopcombinatie opstarten om op die manier centraal in te kopen. Want alleen dan kunnen volume besparingen gerealiseerd worden, terwijl nu een enorme versnippering is gerealiseerd door de overheid. Het is zeker de vraag of de transitie werkelijk zijn besparingen oplevert.En als gemeentes centraal gaan inkopen, is feitelijk het hele effect van decentralisatie weer ongedaan gemaakt.