zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Gepensioneerden in 2015 netto iets erop vooruit

30 december 2014 - Nederlanders met een aanvullend pensioen of een lijfrente-uitkering, zien op de eerste uitkeringsspecificatie van 2015 een iets hoger netto bedrag staan. Bij een aanvullend pensioen van 500 euro ontvangen zij 1,50 euro meer, bij 750 euro is dat 2,20 euro.

 Wie een aanvullend pensioen van 2.500 euro heeft, krijgt 10,50 euro meer op zijn rekening gestort. Veel pensioen- en lijfrente-uitkeringen moeten al aan het begin van de maand op de rekening van de pensioengerechtigde bijgeschreven zijn.


Deze cijfers volgen uit berekeningen van ADP, op basis van de belastingtarieven, premies en heffingen in 2015.
De complete pensioencijfers voor 2015 en een vergelijking met 2014 zijn hier te vinden.

Hoger nettobedrag door lagere bijdrage Zorgverzekeringswet
Dat pensioengerechtigden in 2015 onder de streep iets meer overhouden, is opvallend tegen de achtergrond van stijgende belastingen. "Het belastingtarief in de eerste schijf stijgt, maar omdat de bijdrage voor de Zorgverzekeringswet (ZVW) per 1 januari daalt, houden pensioengerechtigden netto toch meer over," aldus Dik van Leeuwerden, manager van het Kenniscentrum Wet- & Regelgeving van ADP. De ZVW-premie daalt van 5,4 naar 4,85 procent.

Ongunstig effect heffingskorting
Van Leeuwerden waarschuwt ervoor dat heffingskortingen voor een onaangename verrassing kunnen zorgen bij een voorlopige aanslag of teruggaaf over 2015. Zo wordt de algemene heffingskorting, die inkomensafhankelijk is, in 2015 afgebouwd voor inkomens vanaf circa 20.000 euro. Omdat heffingskortingen op dit soort aanvullende uitkeringen doorgaans niet worden toegepast, vanwege de toepassing bij de AOW, wordt met de genoemde afbouw geen rekening gehouden.
Bij het berekenen van de uiteindelijk verschuldigde inkomstenbelasting wordt voor het bepalen van de hoogte van de algemene heffingskorting gekeken naar het totale inkomen uit werk en woning. Het kan blijken dat er een lager recht op heffingskorting is dan waar bij de berekening van de netto uitkeringen inclusief AOW rekening mee is gehouden.
Wie komend jaar met een aanvullend pensioen op een totaal inkomen hoger dan 20.000 euro uitkomt, maakt dus kans om een te hoge heffingskorting te ontvangen. Voor alleenstaanden met een AOW-uitkering (bruto 1.111,55 euro) speelt dit bij een aanvullend pensioen vanaf circa 500 euro per maand; bij gehuwden is dat vanaf circa 850 euro.

Over de cijfers
ADP is bij de berekeningen voor de pensioenuitkeringen van 2015 uitgegaan van personen die de AOW-gerechtigde leeftijd hebben bereikt en een aanvullend pensioen of lijfrente-uitkering ontvangen. Met heffingskortingen is geen rekening gehouden, omdat deze in het algemeen al met de AOW-uitkering worden verrekend.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Toekomstige pensioenuitkering daalt opnieuw
 Onderzoek vermogensopbouw als alternatief voor het huidige pensioen
 Werknemer kent pensioenverandering niet
 Nederlander kent hoogte eigen pensioenopbouw niet
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10