zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vrouw laat keuze zorgverzekering over aan de man

29 december 2014 - Vrouwen zijn minder geneigd om te vergelijken en hun zorgverzekering online af te sluiten. Dat blijkt uit onderzoek van Pricewise en Motivaction. Pricewise-directeur Hans de Kok: "Vrouwen zeggen in ons onderzoek dat ze de keuze vaker aan hun man overlaten."

De Kok: "We merken dat ook aan de telefoon. Er bellen veel vrouwen met vragen, maar als er daadwerkelijk een keuze moet worden gemaakt, willen ze toch eerst even met hun man overleggen." Sowieso zijn mannen meer bezig met het vergelijken van de grote rekeningen in het huishouden, niet alleen met de zorgverzekering, maar bijvoorbeeld ook met de energierekening.



Polis
Van de drie soorten basisverzekeringen, blijft de naturapolis (ruime keuze in zorgverleners) het populairst. Daarna volgt de restitutiepolis (vrije keuze voor zorgverleners) en ten slotte is er de selectief polis. Deze polis wordt ook wel de budgetpolis genoemd en wordt vooral gekozen door jongeren en mannen. Hans de Kok: "De goedkoopste polis kost 66 euro met een eigen risico van 875 euro. Deze verzekering wordt veel gekozen door mannen en jongeren die verwachten volgend jaar weinig zorg te gaan gebruiken. Maar pas op: áls u iets krijgt, moet u wel eerst die 875 betalen voordat de rest van de zorgrekening vergoed wordt."

Kijken, niet kopen
Tot 31 december heeft u de kans om over te stappen op een andere zorgverzekering. Hans de Kok: "Dat is kort dag. We zien dat er veel vergeleken wordt, maar men wacht nog steeds met het definitief afsluiten van de zorgverzekering. Het is dus veel kijken, kijken en niet kopen."

Selectief
Jongeren kiezen vaker voor een selectieve polis. "Jongeren vinden het niet erg om alles online te regelen; van het bestellen van medicijnen tot declareren. Zij maken ook minder gebruik van zorg, dus maakt het hen ook niet zo veel uit dat ze maar naar een beperkt aantal ziekenhuizen mogen," aldus De Kok.

Aanvullend
De aanvullende verzekering is minder populair dan vorig jaar. Van het aantal afgesloten zorgpolissen heeft 60 procent een aanvullende verzekering bovenop de basisverzekering gekozen. Hans de Kok: "Opvallend is ook dat er óf een eigen risico van 375 euro wordt gekozen (72 procent) óf het maximale eigen risico van 875 euro (24 procent). Slechts in vier procent van de gevallen kiest men voor een eigen risico dat daar tussenin zit." De Kok wijst er wel op dat deze cijfers 'dagkoersen' zijn. De grote hausse van overstappers moet nog komen.

Waarschuwing
Alies Huisbrink: "We begrijpen wel dat consumenten wachten met het vergelijken van hun zorgverzekering. Het is best een klus en het gaat over een van de grootste uitgaven per maand van gezinnen." Pricewise waarschuwt wel om niet te lang te wachten met een beslissing maken. Hans de Kok: "De grote piek in aanvragen komt vaak tussen Kerst en Oud en Nieuw. Dan hebben mensen vakantie en dus ook de tijd om te kijken welke zorgverzekering het komend jaar het beste bij ze past. Maar let op: als u vragen hebt, kunt u zo maar drie kwartier bij zorgverzekeraars in de wacht staan aan de telefoon."

Te laat
Huisbrink: "U komt er pas achter dat u een zorgverzekering hebt die niet bij u past, als u hem nodig hebt. En dan is het vaak te laat." Ze geeft daarom een paar tips waarop u moet letten als u gaat vergelijken:
- Vindt u het belangrijk om vrij te zijn in de keuze voor het ziekenhuis? Kies dan voor een restitutiepolis
- Bent u gezond en verwacht u volgend jaar geen zorg te gebruiken? Dan kunt u uw eigen risico verhogen in ruil voor een korting. Doe dit alleen als u een financiële buffer hebt.
- Kijk bij de keuze van een aanvullende verzekering altijd of de premie opweegt tegen de vergoeding. Gaat u alleen naar de tandarts voor een controle en mondhygiëniste, dan kunt u dit beter zelf betalen dan een aanvullende verzekering af te sluiten.

Loep
Laag opgeleiden, ouderen en vrouwen zijn het minst geneigd om hun zorgverzekering onder de loep te nemen. De vrouwen (26 procent) geven aan dat zij niet verwachten dat er een zorgverzekering is die beter bij hun wensen past, tegen vijftien procent van de mannen. Van de laag opgeleiden zegt 40 procent zich niet te willen gaan verdiepen in een andere zorgverzekering. Twaalf procent van hen zegt dat ze er geen zin in hebben.

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Zeven tips voor het kiezen van de juiste zorgverzekering
 'Driekwart Nederlanders is in 2015 collectief verzekerd'
 Nederlanders wisselen massaal van zorgverzekering
 Nederlander irriteert zich aan jaarlijkse verandering zorgpremies
 
 
reacties
 
Ellen  |   | 
30-12-2014
 | 
14:10 uur
Nog wat tips:
- Kies voor een budget/selective polis, maar vraag even na of jouw behandelaars (o.a. ziekenhuis) in de selectie zitten. Meestal is dat namelijk wel zo en ben je dus voor niks (voor extra vrijheid die je niet nodig hebt) extra aan het betalen.
- Als je geregeld een nieuwe bril of lenzen nodig hebt, switch dan ieder jaar (aanvullend), want meestal zijn die budgetten voor 2 of 3 jaar, terwijl je in 1 jaar al door het budget heen bent. Switch dan, dan begin je bij de nieuwe verzekering opnieuw.
Dit geldt ok voor andere meerjarige budgetten in de verzekering (meestal alleen in de aanvullende verzekeringen).
- Kies voor het hoogste eigen risico. Het verschil lijkt 875-375 = 500, maar als je wat je bespaart op de primie er nog eens aftelt, blijft er nog maar rond de 250 Euro aan extra eigen risico over. Dus je zou al voor 625 Euro aan eigen risico op moeten maken, voor je echt meer gaat betalen. Die 250 Euro daar dan nog bovenop is voor de meeste mensen wel een acceptabel risico.
- Kijk of je collectiviteitskorting kunt krijgen via de werkgever (huidige, vorige), of andere instanties. Vaak hebben verzekeraars zelf ook een soort van collectiviteit. Even bellen en vragen of je een vorm van collectiviteitskorting kunt krijgen bij de verzekeraar zelf.

Succes met de keuze. (Of alvast voor volgend jaar.)
Meerten - Verzekeringen Online  |   | 
20-03-2015
 | 
15:53 uur
Het vergelijken van verzekeringen is inderdaad een flinke klus. Het is er wel eentje die uiteindelijk alsnog gedaan wordt, vaak te laat en dat leidt tot onnodige extra kosten.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10