24 december 2014 -
Waarom ben ik nog steeds werkloos? Wat doe ik verkeerd? Deze gefrustreerde vragen stellen werklozen regelmatig. Er kunnen heel veel redenen zijn waarom u in 2014 nog geen baan gevonden hebt.
Bonque, the IT jobsite geeft u een aantal punten, die u in het nieuwe jaar kunnen helpen bij het vinden van een baan. Zo zorgt u ervoor dat 2015 helemaal uw jaar wordt.
1. Solliciteer op vacatures die bij u passen
Het vinden van de juiste vacature is nog een heel karwei. Vaak past een vacature niet 100 procent bij uw profiel of is het niveau net een stapje te hoog. Flexibel zijn is hierbij belangrijk. Blijf dicht bij uw eigen niveau: ga er niet te ver boven zitten en zeker niet te ver eronder. Solliciteert u beneden uw niveau, dan zijn werkgevers bang dat ze u meteen kwijtraken wanneer er een baan op een hoger niveau wordt aangeboden.
Daarnaast is hoog inzetten goed, maar moet u ook uitkijken dat u niet volledig boven uw stand solliciteert. Reageer alleen op vacatures waarbij u aan minimaal 60 procent van de kwalificaties voldoet. Het solliciteren op vacatures die teveel afwijken van uw profiel is zonde van uw tijd. En wordt er naar een salarisindicatie gevraagd? Vraag dan een reëel salaris. Het zijn zware tijden voor veel bedrijven: houdt hier rekening mee en snijd uzelf niet in de vingers.
2. Maak een goede eerste indruk
Een eerste indruk kan uw sollicitatie maken of breken. Vandaag de dag zullen werkgevers u eerst online opzoeken, voordat ze een gesprek aangaan. Daarom is het belangrijk om vóór het eerste gesprek al een goede indruk achter te laten. Social media
Een professionele vertoning op social media sites, zoals Facebook en LinkedIn, is tegenwoordig ongekend belangrijk. Zorg ervoor dat niets onprofessioneel kan overkomen: denk bijvoorbeeld aan foto’s of berichtjes die verkeerd geïnterpreteerd kunnen worden. En wilt u toch privé foto’s op social media kunnen plaatsen? Zorg er dan voor dat uw profielen in ieder geval goed afgeschermd zijn. Zie uw social media profielen als uw visitekaartje: ze kunnen uw kans op een gesprek aanzienlijk vergroten, of volledig verpesten. Het gesprek
Blijf u voor ieder gesprek goed voorbereiden. Zorg voor een fysieke professionele vertoning tijdens het sollicitatiegesprek. Er zijn veel concurrenten op de banenmarkt. Spring eruit door bijvoorbeeld de meest uiteenlopende vragen voor te bereiden, zodat u onverwachte vragen op creatieve manier kunt beantwoorden.
Tijdens het gesprek zijn er een aantal punten belangrijk: - Wees uzelf
Probeer u niet beter voor te doen dan u bent. Werkgevers kunnen tegenwoordig online veel over u vinden. Zorg dat u de waarheid vertelt. - Blijf diplomatiek
Bent u ontevreden over uw vorige of huidige baan? Kraak uw laatste werkgever dan niet af, maar blijf neutraal. Ga er vooral niet te lang op door en richt uw blik op de toekomst in plaats van op het verleden. - Geef concreet aan wat u zoekt
Probeer niet vaag over te komen. Geef niet het standaard antwoord dat u alle opties openhoudt, maar zorg dat u een iets specifieker plaatje paraat hebt. Als er naar uw wensen gevraagd wordt, geef de werkgever dan bepaalde punten die u zoekt in uw nieuwe baan. 3. Maak uzelf online zichtbaar en vindbaar
Gevonden worden door werkgevers is lastig door het grote aanbod werkzoekenden. Een aanmelding op de verschillende vacaturesites die Nederland rijk is, kan u hierbij helpen. Werkgevers en recruiters kunnen op deze manier makkelijk uw profiel vinden, en direct bepalen of u geschikt zou zijn voor hun openstaande functie.
4. Blijf actief
Zorg dat u actief blijft en dat u zichzelf blijft ontwikkelen. Ga niet thuis zitten, maar doe bijvoorbeeld vrijwilligerswerk of volg een cursus waarmee u uw competenties uitbouwt. Ook kunt u recente, vakgerichte literatuur gaan lezen zodat uw vakkennis up-to-date is en blijft. Dit is ook een goede manier om het gat vullen dat langzaamaan ontstaat op uw cv. Blijf ook actief zoeken naar nieuwe kansen binnen uw eigen netwerk: het zal u verrassen hoeveel mogelijkheden dit kan bieden als u ‘out of the box’ denkt. Neem eens contact op met vrienden, oud collega’s of zelfs oude studiegenoten: misschien kunnen ze wel iets voor u betekenen.
5. Straal positiviteit uit
Tot slot: blijf positief! Zodra u uw zoektocht negatief gaat inzien, zal u dit ook bewust of onbewust gaan uitstralen naar je omgeving. Laat de frustratie niet overheersen en probeer uw motivatie vast te houden. 2015 wordt een nieuw jaar met nieuwe kansen: ga met een frisse, positieve blik uw sollicitaties aan!
Allemaal redelijke tips, echter, ze gaan uit van het verkeerde paradigma.
Gelukkig hanteren veel ''recruiters'' nog dit paradigma en kijken ze liever naar hoe iemand is en dan met name uiterlijke kenmerken, dan naar wat iemand kan en ja, dan passen deze tips.
De meeste mensen zoeken naar de baan die ze hebben gehad en waar ze voor hebben geleerd. Echter, in veel gevallen zijn mensen veel geschikter voor andere beroepen. Toen ik betrokken was bij een van het grootste banenverlies in de recente geschiedenis, hebben we bijna 80 van de mensen binnen drie maanden weer aan ander werk geholpen, waarvan het overgrote deel in een totaal andere richting. Tip 1 verwijs ik ook graag naar de prullenbak, mensen kunnen over het algemeen veel meer dan wat hun CV zegt en een beetje ambitie uitstralen kan geen kwaad.
Er zijn ook steeds meer bedrijven die mensen aannemen voor een baan die ze over twee jaar krijgen dan voor een specifieke vacature.
De social media. Echte selecteurs hebben daar nooit zo in geloofd, slechts 20% kijkt wel eens naar een profiel. Aan de andere kant komen er nieuwe social media met profielen specifiek voor de mobiliteit op de arbeidsmarkt, zoals agamedes.careers. Het is beter je aan te melden op dit soort sites, die matchen op competenties en persoonlijkheid dan de traditionele jobboards de matchen op opleiding, functienaam en ervaring.
Bij blijven is natuurlijk belangrijk, maar het is belangrijker je breder te ontwikkelen, bedrijven zoeken steeds meer multi-inzetbare mensen in plaats van specialisten. Kijk welke beroepen passen, daar zijn testen voor en verbreed je inzetbaarheid.
Ja, blijf positief, 2015 biedt nieuwe kansen, er komen nieuwe banen, maar organisaties gaan met name op zoek naar nieuw talent, de werknemer van de toekomst, de werknemer met toekomst.
Henk van Ouwerkerk
|
|
24
-
12
-
2014
|
11
:
52
uur
Ad de Beer: bij elke geluid een tegengeluid. Goed om te vernemen, zo blijft het in balans en is er voor een ieder hoop in 2015.
Grace
|
|
12
-
01
-
2015
|
14
:
24
uur
Ik heb absoluut niet de indruk dat de recruiter eerst naar de uiterlijke kenmerken kijken. Integendeel. Nederlandse recruiters en bedrijven kijken echt niet verder dan hun neus lang is en kijken al helemaal niet wat iemand allemaal wel niet zou kunnen. Als vrouw heb je dan dubbel pech als je vrouwelijke recruiters treft.
Als we naar Amerikaanse bedrijven kijken, zij zijn een grote voorstaander van mensen die ambitieus zijn en alles willen inzetten om zijn/haar functie tot een succes te maken. En dat lukt altijd. In Nederland staat men helemaal niet stil bij de ervaringen, ambities, competenties of een CV waaruit blijkt dat de kandidaat heel veel kan. In Nederland denkt men nog steeds in hokjes en blokjes.
Ik stel een voorbeeld aan mezelf, ongelooflijk veel ervaring, van politiek tot het bedrijfsleven binnen het topmanagement. Ik ben Multi inzetbaar. Maar daar kijkt men nieteens naar. Als men je dan uitnodigt dan denk ik toch dat je CV aanslaat? Na uren voorbereidingen en een leuk gesprek, ben je gewoon overgekwalificeerd. Hoezo? En inderdaad, men doet geen research naar je profiel. Ik heb weleens bij gesprekken gezeten dat men nieteens mijn CV had gelezen. Tegenwoordig bereid ik me daar dan ook op voor.
Bedrijven die mensen aannemen om de kans te geven om je successen te behalen ben ik nog niet tegengekomen. Aandachtspunt 3, vacatures sites in NL: Ik heb werkelijk nog nooit een mail of een telefoontje van iemand gekregen. Ik houd alles bij, dus ook van 55 bureaus waar ik sta ingeschreven en 370 brieven die ik de deur heb uitgedaan. Op 90% van mijn sollicitaties krijg ik niet-eens een antwoord. En dat terwijl mijn CV vol kansen zit, overloopt van ervaringen op allerlei gebieden.
En toch, ik geef de moed niet op en blijf vrolijk door solliciteren. Maar eerlijkheid gebied me te zeggen, heel naar om dit te zeggen, ik zie wel meer bedrijven die wèl op huidskleur selecteren. Ik zie bedrijven liever iemand aannemen die door schade en schande na 5 jaar wijs worden dan iemand die je op een plek neerzet en alles in een handomdraai oppakt. Huidskleur of niet. Feiten.