zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Woningprijzen stijgen verder door in 2015

23 december 2014 - In de nieuwe Woningmarkt Monitor raamt het Economisch Bureau van de bank de stijging voor komend jaar op een procent. Oorspronkelijk gingen de economen van ABN AMRO uit van een stijging van twee procent.

Aanleiding voor de aanpassing is de verlaging van de maximale hypotheek in 2015.


Het Nibud stelt jaarlijks het maximale bedrag vast dat mensen op basis van hun inkomen mogen lenen. Vanaf 2015 houdt het Nibud in haar calculaties onder andere rekening met de eventuele komst van kinderen, de eventuele noodzaak tot mantelzorg en onvermijdelijke uitgaven bij ziekte of een handicap. Als gevolg van deze mogelijke uitgaven, blijft er minder geld over voor wonen en mogen huishoudens – afgezet tegen hun inkomen – dus minder hypotheek opnemen dan voorheen.

‘Wijziging valt relatief mee’
Philip Bokeloh, econoom bij ABN AMRO: "De wijziging valt relatief mee. Tegenover de vermindering van het maximale hypotheekbedrag staat de opleving van de economie, de verbetering van de arbeidsmarkt en de lage rente. Verder is natuurlijk ook het herstel van het vertrouwen in de huizenmarkt van belang."

Prognose aantal woningverkopen bijgesteld
Het Economisch Bureau van ABN AMRO stelt ook de prognoses voor het aantal woningverkopen licht bij. Eerder ging het Economisch Bureau uit van vijf procent meer transacties in 2015. Inmiddels houdt ABN AMRO rekening met een stabilisatie. Bokeloh: "Op zichzelf is stabilisatie geen slechte prestatie. Volgend jaar profiteert de markt niet meer van extra transacties, die voortkomen uit de starterslening of de verruiming van de schenkingsvrijstelling. Voor de woningverkopen geldt dat de economische opleving, de lage rente en het herstel van vertrouwen van groot belang zijn."

‘Aantrekkelijk moment om huis te verkopen’
Een groeiend aantal Nederlanders vindt dat het een aantrekkelijk moment is om hun huis te verkopen. Zo blijkt uit onderzoek van ABN AMRO dat ruim een kwart van de huishoudens (26 procent) het nu een goede tijd is om de woning te verkopen. Een halfjaar geleden was dat nog vijftien procent. Een grote meerderheid van de Nederlanders (77 procent) vindt het een goed moment om een huis te kopen. Een half jaar geleden was dit nog 69 procent.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

  Woningverkopen stijgen, en niet alleen in Amsterdam
 Vertrouwen woningmarkt stijgt maar is gevoelig voor tegenvallers
 Belasting eigen woning volgend jaar weer hoger
 Starterslening brengt woningmarkt in beweging
 
 
reacties
 
Jacobien de Lange  |   | 
7-07-2015
 | 
17:42 uur
Grappig om dit nu toch al verouderde nieuwsbericht te lezen. Niks is zo onderhevig aan conjectuur en externe invloeden als woningprijzen, lijkt soms wel.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10