Zeven tips voor het kiezen van de juiste zorgverzekering
23 december 2014 -
Het opzeggen van uw zorgverzekering in verband met het overstappen naar een andere zorgverzekeraar is ieder jaar mogelijk in de periode van half november tot 31 december. Maar de meeste mensen besluiten op het laatste moment of ze willen overstappen: tussen kerst en oud en nieuw.
Verzekeringsmaatschappijen krijgen in deze korte periode dan ook de meeste vragen binnen. Een nieuwe zorgverzekeraar kiezen kan vervolgens tot 31 januari. Shopkorting geeft enkele tips waar consumenten op kunnen letten bij de keuze voor een andere zorgverzekeraar.
Aanbiedingen
Aan het einde van het jaar vechten zorgverzekeraars om de gunst van de verzekerden door middel van aanbiedingen. Maar voor de consument is het niet altijd even transparant waar zo’n aanbieding nu precies uit bestaat en hoe je precies verzekerd wordt. Hierdoor zijn er verschillende vergelijkers voor zorgverzekeringen in de markt. Maar ook die zijn niet altijd even transparant en onafhankelijk. De consument moet dus op zijn eigen kompas varen.
Minder overstappers dit jaar
Ared Yelkenci, directeur van Shopkorting: "We merken dat dit jaar het overstappen van zorgverzekeraar langzamer op gang komt dan andere jaren. Dit komt doordat er dit jaar qua premies niet zoveel verandert. De grootste verandering is dat in 2015 het eigen risico weer verhoogd wordt, maar dat geldt voor alle zorgverzekeringen, dus dat is geen prikkel om over te stappen.’ Yelkenci vervolgt: ‘Omdat veel mensen door de bomen het bos niet meer zien, hebben we wat tips die kunnen helpen bij het keuzeproces voor een andere zorgverzekeraar."
Tips bij de keuze voor een andere zorgverzekeraar:
1. Bekijk of uw huidige polis nog wel voldoet aan uw huidige wensen
2. Verwacht u minder gebruik te maken van medische zorg, verhoog dan uw eigen risico. Hierdoor wordt de premie lager. Het verplicht eigen risico stijgt in 2015 naar 375 euro
3. Kinderen tot achttien jaar kunnen worden meeverzekerd op uw eigen zorgpolis. Verzeker uw kind altijd mee op de meest uitgebreide polis. Dit moet u controleren, want dit gebeurt niet vanzelf.
4.Check hoe medische kosten in het buitenland zijn gedekt. Sommige verzekeraars vergoeden namelijk niet alle medische kosten die u in het buitenland maakt. Dit kan dan snel oplopen, want medische zorgkosten in bijvoorbeeld de VS liggen aanzienlijk hoger dan in Nederland.
5. Verzeker uzelf en uw partner altijd apart. Hierdoor voorkomt u dat onnodig verzekerd bent voor onderdelen die toch niet gebruikt.
6. Verzeker u collectief. De premies bij collectieve verzekeringen liggen doorgaans lager.
7. Wilt u zelf uw zorgverlener en ziekenhuis kiezen? Controleer dan of dit mogelijk is bij uw zorgverzekeraar. Een restitutiepolis is de duurste en geeft de grootste keuzevrijheid. Bij de goedkopere naturapolis en de goedkoopste budgetpolis is die vrijheid beperkter.
Vergelijksingssites zijn niet altijd transparant en even veilig. Hoofdzakelijk dat eerste punt is waar! Veelal geprofileerd binnen de markt als onafhankelijk partner houden vele sites zaken oppervlakkig en komt de verzekering naar voren waar de meeste premie (vanuit de site gezien) ontvangen wordt.