Keuzevrijheid HNW groot goed Nederlandse werknemer
23 december 2014 -
32 procent van de Nederlandse werknemers is uitgesproken positief over Het Nieuwe Werken (HNW) en 40 procent staat er min of meer neutraal tegenover. Het merendeel kan er dus redelijk tot goed mee uit de voeten en 28 procent heeft er meer moeite mee.
Dit blijkt uit onderzoek van Profile Dynamics in samenwerking met TNO onder 1.691 medewerkers naar de relatie tussen persoonlijke drijfveren en Het Nieuwe Werken. Uit het onderzoek blijkt dat medewerkers vooral de keuzevrijheid als positief beoordelen, hetgeen pleit tegen het dwingend opleggen van HNW-maatregelen.
Top vijf voordelen HNW
Gemak, flexibiliteit en vrijheid worden spontaan als dé grote voordelen van HNW genoemd door maar liefst twee derde van de werknemers. Het gaat bijvoorbeeld om zaken als: ‘zelf je werk indelen’ en ‘werken waar en wanneer je wilt’. De volledige top vijf van spontaan benoemde voordelen van HNW ziet er als volgt uit:
1. Gemak, flexibiliteit, vrijheid (werken waar en wanneer je wilt, zelf je werk indelen)
2. Productiviteit (efficiënter, minder reistijd, beter plannen)
3. Werkdruk (minder ‘waan van de dag’, betere werk-privébalans)
4. Verantwoordelijkheid (aansturen op resultaat, gebaseerd op vertrouwen)
5. Nieuw en leuk (mooi gebouw, ontmoeten nieuwe collega’s, kennis andere afdelingen)
Keerzijde van HNW-voordelen
Opvallend is dat veel van deze voordelen ook een keerzijde kennen. Zo kan een hogere productiviteit doorschieten in (spontaan benoemde nadelen als) ‘nooit meer klaar zijn met je werk’ en bestaat de kans dat werk en privé door elkaar gaan lopen. Ook is er een groep mensen die niet blij is met meer verantwoordelijkheid en die het minder prettig vindt als er geen duidelijke afspraken zijn over hoe zij hun werk moeten uitvoeren. Zij vragen zich al snel af wanneer zij hun werk goed genoeg hebben gedaan. Het onderzoek benadrukt dat de ene medewerker meer affiniteit met HNW heeft dan de andere.
Maatwerk is essentieel
"Maatwerk is voor een goede invoering van HNW essentieel, omdat mensen nu eenmaal van elkaar verschillen," aldus Wilma Kuipers, partner bij Profile Dynamics. "Medewerkers die houden van competitie en doelgericht werken, hebben de meeste affiniteit met HNW, samen met medewerkers die houden van inzicht, vrijheid en creativiteit. Dit blijkt uit een drijfverenanalyse die alle respondenten ondergingen. Deze analyse onderscheidt zeven drijfveren of motivatie-systemen die samenhangen met het wereldbeeld en het gedrag van mensen. Analyse van de drijfveren maakt duidelijk waar mogelijk weerstanden tegen HNW te verwachten zijn en hoe organisaties daar op een constructieve manier mee om kunnen gaan, zodat HNW in élke organisatie goed landt."
Meer informatie over een individuele benadering voor de invoering van HNW vindt u in het whitepaper ‘Van Nieuw naar Beter Werken’
HNW valt en staat bij RGM waarbij doelstellingen duidelijk worden geformuleerd en er een goed feedback systeem is. Vooral ook leren een evenwicht te vinden met timemanagement technieken. Ga vooral niet thuis werken, daar moet je je rustpunt ten alle tijden kunnen vinden en geen werksfeer zijn.