zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Werkzoekenden geven voorkeur aan variabele werktijden

19 december 2014 - Mensen die op zoek zijn naar een nieuwe baan, geven massaal de voorkeur aan een baan met flexibel af te spreken begin- en eindtijden. 41 procent kiest het liefst voor variabele werktijden.

Dat wil zeggen dat men een speling heeft van ongeveer anderhalf uur om te bepalen wanneer hij of zij begint en eindigt. Dit blijkt uit het jaarlijkse kandidatenonderzoek van Unique in samenwerking met onderzoeksbureau Motivaction, onder 1.270 werkzoekenden. Slechts een kwart van de respondenten geeft juist de voorkeur aan vaste werktijden (27 procent). De rest wil zijn werktijden volledig zelf in kunnen delen of heeft geen voorkeur.


 
De aantrekkelijkheid van een baan
Werkzoekenden laten de aantrekkelijkheid van een baan verder voor het grootste deel afhangen van de arbeidsvoorwaarden. 48 procent van de werkzoekenden geeft aan dat het salaris, maar ook zaken als vakantiedagen bepalend zijn voor de aantrekkelijkheid van een functie. Daarnaast zijn de inhoud van een functie (45 procent), de mogelijkheid om dicht bij huis te werken (28 procent), de vrijheid en het vertrouwen (28 procent) en de cultuur en sfeer (26 procent) volgens de ondervraagde werkzoekenden belangrijke zaken die positief bijdragen aan de aantrekkelijkheid van een baan. 

De eerste indruk
Sollicitanten denken uiteraard na over hoe zij een goede eerste indruk achterlaten op de organisatie. Andersom gebeurt dat net zo. Maar waar moeten organisaties rekening mee houden om een goede impressie achter te laten bij sollicitanten? Uit het kandidatenonderzoek blijkt dat meer dan de helft (55 procent) van de werkzoekenden voor hun eerste indruk afgaat op het verloop van het eerste gesprek. Ook de website wordt veel genoemd als referentiekader. 48 procent van de respondenten gebruikt dit om een impressie op te doen. Overige zaken die genoemd worden zijn: informatie uit de media (36 procent), vacatureteksten (32 procent) en informatie via vrienden en kennissen (31 procent).
Raymond Puts, algemeen directeur van Unique: "Mede dankzij de opkrabbelende economie, zien we ook dat de arbeidsmarkt weer tekenen van herstel toont. Dat werkgevers kunnen kiezen uit driehonderd sollicitanten voor één vacature zal steeds minder voorkomen. Concreet betekent dit dus ook dat werkzoekenden meer keuzevrijheid krijgen als het gaat om het kiezen van de perfecte baan. Daarom is het goed om juist nu rond te tafel te gaan zitten met HR om zaken als salaris en werktijden zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Op deze manier word je een aantrekkelijkere werkgever voor talent dat op zoek is naar een nieuwe uitdaging. Helaas krijgen we talenten niet zomaar in de schoot geworpen."
 
Unique en Motivaction hebben op basis van de resultaten een infographic gemaakt, met daarin meer facts en figures over werkzoekenden vandaag de dag.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Nederlandse werknemer houdt vast aan standaard werktijden en -plek
 Manager bij overheid geeft te weinig vertrouwen en vrijheid aan werknemers
 IT’er van de toekomst heeft geen behoefte aan Het Nieuwe Werken
 Arbeidsvoorwaarden belangrijkst bij reageren op vacature
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10