IT-management heeft te weinig zicht op mobiel app-gebruik personeel
10 december 2014 -
70 procent van de IT-managers is niet of onvoldoende op de hoogte van het arsenaal aan mobiele applicaties dat medewerkers voor zakelijke doeleinden gebruiken.
Daardoor hebben de meesten van hen weinig inzicht in de kosten die deze applicaties met zich meebrengen en de toegevoegde waarde voor hun organisatie. Eén op de tien zegt zelfs geen idee te hebben of en hoe de kosten voor zakelijke mobiele apps in hun organisatie worden geregistreerd en verwerkt. Dit blijkt uit Europees onderzoek van Matrix42 onder 1.000 bedrijven in het MKB.
Meer dan de helft (53 procent) van de ondervraagde bedrijven maakt geen gebruik van een oplossing die het downloaden en beheren van apps mogelijk maakt. Hierdoor zijn eindgebruikers veelal op app-stores aangewezen en hebben IT-managers weinig zicht op de kwaliteit en effectiviteit van gebruikte apps. De kosten schatten zij hoog in: meer dan de helft (54 procent) geeft aan dat hun organisaties per eindgebruiker maandelijks tussen de tien en 25 euro betalen aan mobiele zakelijke apps. Twintig procent van de respondenten zegt dat dat bedrag zelfs meer dan 25 euro is.
Mobiele werkplek vraagt om mobiele SAM-oplossing
Anne-Jan van der Vlugt, countrymanager Benelux bij Matrix42: "De hoge maandelijkse kosten laten zien dat bedrijven nog geen antwoord hebben op de razendsnelle ontwikkelingen en het tempo waarmee mobiele devices een belangrijk instrument zijn geworden op de werkvloer. Mensen gebruiken hun mobiele devices voor privé- en zakelijke doeleinden, steeds meer naast elkaar en tegelijkertijd. Dat levert organisaties nieuwe uitdagingen op. IT-managers hebben behoefte aan een Software Asset Management (SAM) oplossing die hen in staat stelt tablet- en smartphone-apps te beheren op hetzelfde niveau als software op pc’s en servers. Kort gezegd: een mobiele werkplek vraagt om een mobiele SAM-oplossing."
Een hele grote ramp zal dit overigens niet ontketenen. Google rapporteert al geruime tijd geen cijfers meer over Android 2.1 of lager. Dit betekent dat deze Android versies op minder dan 0,1 procent van alle Android apparaten wereldwijd nog draaien. Het schrappen van de Android Market zal derhalve nauwelijks tot geen gevolgen hebben.