4 december 2014 -
Een consortium onder leiding van Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM) gaat de komende jaren bekijken hoe werkomstandigheden binnen het Nederlandse bedrijfsleven georganiseerd worden.
Binnen de context van de participatiemaatschappij en een veranderende houding van de overheid met betrekking tot regelgeving wordt mede op initiatief en onder leiding van Jan Dul, professor of Technology and Human Factors aan RSM, een omvangrijk project opgestart dat over een aantal jaren een antwoord wil bieden op de vraag hoe werkomstandigheden dan georganiseerd worden.
Initiatieven
Er zal worden gekeken naar welke initiatieven worden genomen: door wie, wat de motivatie daarvoor is, en wat daarbij belemmerende en bevorderende interne en externe factoren zijn die kunnen leiden tot optimale werkomstandigheden voor beter presteren. Daarnaast worden bedrijven gestimuleerd om van elkaar te leren.
Drie partijen
Het consortium bestaat uit partijen die zowel het kennis- als het praktijkveld vertegenwoordigen. Naast RSM (bedrijfskundige kennis) zijn dat het Erasmus MC (medische kennis), Koninklijke Metaalunie (werkgeversvertegenwoordiging), CNV Jongeren (werknemersvertegenwoordiging) en ArboNed (arbodienstverlening).
Suggesties delen
In dit project worden in eerste instantie twaalf en later 60 bedrijven in de metaalindustrie gevolgd . Er wordt een informatieplatform in de vorm van een website ontwikkeld waarop alle direct betrokkenen (onder andere leidinggevenden en medewerkers van participerende bedrijven) suggesties voor initiatieven actief kunnen delen. Er wordt een instrument ontwikkeld waarmee kan worden gemonitord welke effecten er zijn op prestaties, inclusief veiligheid en gezondheid. De participerende bedrijven zullen hier een rapportage van krijgen. Uit de analyse van de data zal kunnen worden opgemaakt wat wel en wat niet werkt, en wat de succesfactoren zijn die bijdragen aan prestaties van bedrijven. Deze informatie biedt straks tips en instrumenten om verder mee aan de slag te gaan, mogelijk ook buiten de metaalindustrie.
Jan Dul is erg enthousiast over dit vernieuwende project: "Dit is absoluut een project met grote relevantie voor bedrijfsleven en maatschappij als geheel. We zijn trots op de samenwerking met zoveel verschillende partijen die allemaal slechts één belang voor ogen hebben: van elkaar leren, en kennis verzamelen en verspreiden die ertoe kan leiden dat bedrijven zich organiseren om beter te presteren, ook wanneer de overheid terug treedt."