zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Jarige Eerlijke Bankwijzer gaat internationaal

2 december 2014 - Om banken aan te zetten tot een 'race naar de top' op duurzaamheid werd vijf jaar geleden in Nederland de Eerlijke Bankwijzer opgezet. De komende maanden start de Eerlijke Bankwijzer ook in zes andere landen onder de naam 'Fair Bank Guide': Indonesië, Brazilië, Japan, Zweden, Frankrijk en België.

De resultaten van vijf jaar Eerlijke Bankwijzer in Nederland zijn opgenomen in het rapport 'Vijf Jaar Eerlijke Bankwijzer', dat gisteren werd overhandigd aan minister Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Het rapport bevat aanbevelingen voor de minister en voor de banken om duurzaamheid verder te bevorderen.



Gevoelige banken
"Nederlandse banken zijn zeer gevoelig gebleken voor onze onderzoeken en de publiciteit daaromheen," zegt Peter Ras, projectleider van de Eerlijke Bankwijzer. "We zien bijvoorbeeld minder investeringen in omstreden wapenfabrikanten en meer in duurzame elektriciteit. Banken spreken hun zakelijke klanten steviger aan om ontbossing, mensenrechtenschendingen en landroof tegen te gaan. Het is zaak om ook banken in andere landen mee te krijgen in de race naar de top van het duurzaam bankieren."

Fair Bank Guide
De Fair Bank Guide is op initiatief van Oxfam Novib in de verschillende landen opgezet in allianties van milieu-, ontwikkelings- en mensenrechtenorganisaties en vakbonden. Net als in Nederland is ook in Zweden Amnesty International vertegenwoordigd. In Frankrijk doet Oxfam mee en in Brazilië de partners van Milieudefensie en Oxfam Novib.
"We gaan Indonesische banken vragen hun investeringsbeleid openbaar te maken ten aanzien van sociale onderwerpen, milieu en politiek bestuur," zegt Victoria Fanggidae, projectleider van de Fair Bank Guide Indonesia. Evert Peeters van de Belgische Fair Bank Guide benadrukt de rol van consumenten: "We willen klanten in staat stellen hun bank om opheldering te vragen en zo nodig makkelijker van bank te wisselen."
Door de International Fair Bank Guide zal duurzaam bankieren in steeds meer landen een aandachtsgebied worden in de bestuurskamers van banken. De internationalisering van de Eerlijke Bankwijzer komt ook tegemoet aan de wens voor een 'level playing field' voor banken als het gaat om duurzaamheid.

165 aanscherpingen
In Nederland stelde de Eerlijke Bankwijzer in de afgelopen vijf jaar in totaal 165 meetbare aanscherpingen van het bankbeleid vast, op onderwerpen als mensenrechten, rechten van werkenden en wapenbeleid.
Het ambitieniveau en het tempo waarin aanscherpingen worden doorgevoerd verschilt sterk per bank. Op diverse thema's en sectoren, waaronder klimaat, dierenwelzijn, belastingontwijking en woningbouw/vastgoed, schiet het investeringsbeleid van veel banken nog zwaar tekort. Veel banken scoren ronduit slecht op transparantie, waardoor klanten noch stakeholders voldoende inzicht hebben in de investeringen, de bedrijfsstructuur, belastingbetalingen, of de impact van bankbeleid.
Praktijkonderzoeken wijzen regelmatig uit dat de investeringen van banken niet in lijn zijn met internationale richtlijnen en standaarden voor MVO. Soms komt dat doordat goed beleid ontbreekt, soms wordt het eigen beleid niet goed nageleefd in relaties met zakelijke klanten.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Nauwelijks beweging bij banken op dierenwelzijn
 Eerlijke bankwijzer: openheid van banken onder de maat
 Steeds bredere steun voor Eerlijke Bankwijzer
 Eerlijke Bankwijzer gaat internationaal
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10