zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Goed ingericht loopbaantraject maakt werknemer aantoonbaar flexibeler inzetbaar

20 november 2014 - Loopbaantrajecten hebben positieve effecten op vaardigheden, proactief loopbaangedrag, vitaliteit en inzetbaarheid van flexwerkers, mits op een juiste wijze ingericht, zo blijkt uit onderzoek van Meurs HRM en MeursWerkt.

Door de toegenomen behoefte aan flexibiliteit  bij organisaties wordt er een hogere mate van flexibiliteit en aanpassingsvermogen van werknemers vereist. De zogeheten career adaptability moet ertoe leiden dat werknemers makkelijker van werk naar werk stromen. Dit vergt een continue investering in opleiding en ontwikkeling en juist hierover luidt de Algemene Werkgeversvereniging Nederland (AWVN), de grootste werkgeversvereniging in Nederland, de noodklok. Volgens de AWVN is juist bij de groeiende groep aan flexwerkers en zelfstandigen, mede door het ontbreken van sociale zekerheid, een gebrek aan eigen initiatief op dit gebied: "De onzekerheid over de eigen werksituatie en financiële risico’s leidt bij veel flexwerkers en zelfstandigen tot minder consumptieve bestedingen en investeringen in (bij)scholing."



Inrichting loopbaantraject doorslaggevend
De resultaten van recente onderzoeken, uitgevoerd door Meurs HRM, naar career adaptability en loopbaantrajecten bij onder andere lang zittende werknemers, flexwerkers en studenten laten consistent zien dat loopbaantrajecten positieve effecten hebben op de gevraagde flexibiliteit van werknemers. De wijze waarop het loopbaantraject is ingericht blijkt echter wel van doorslaggevend belang te zijn op de resultaten.
Anna van der Horst van MeursHRM, die binnenkort promoveert op dit onderwerp, deed ruim twee jaar lang onderzoek naar de vraag hoe je het aanpassingsvermogen van werknemers zo goed mogelijk kunt beïnvloeden in het geval van veranderingen in het werk of de werkomstandigheden. Zij concludeert dat de inzet van e-learning modules, een reeks vragenlijsten waarin zelfbewustzijn wordt gecreëerd over waar een werknemer staat in de arbeidsmarkt, een positieve bijdrage levert maar niet voldoende is. Goede begeleiding en gesprekken over de uitkomsten van de modules blijken doorslaggevend.

Significante effecten
Eén van de onderzoeken werd in 2014 uitgevoerd bij MeusWerkt, een full service HR-bureau gevestigd in Zeist en winnaar van de Kristalprijs 2013, de belangrijkste prijs voor MVO-verslaggeving. Het onderzoek werd gedurende een half jaar uitgevoerd onder 58 werknemers. De helft van de werknemers van MeursWerkt (de experimentele groep) had toegang tot het gehele traject. Dit traject bestaat uit een persoonlijk E-portfolio, een digitaal CV aangevuld met testen en vragenlijsten, en een voor- en nameting van de Flexindex (een scherp zicht op jouw plaats op de arbeidsmarkt) met daarbij persoonlijke begeleiding. De andere helft (controlegroep) had alleen de Flexindex voor- en nameting zonder tussentijdse rapportages en geen persoonlijke begeleiding.

Betere vaardigheden, meer inzicht
Algemeen directeur Caroline Bekkering beaamt de uitkomsten van het onderzoek van van der Horst. Ook bij MeursWerkt zijn er significante verschillen vastgesteld tussen beide groepen. Bij de experimentele groep verbeterden zowel de vaardigheden (Engels, rekenen en ICT) als het proactief loopbaangedrag (vooruit plannen en inzicht verkrijgen in wat u wilt en welk werk bij u past) en de vitaliteit van werknemers (roken en voeding) aanzienlijk. Daarnaast zijn er significante effecten gevonden bij de acties die werknemers nemen om hun duurzame inzetbaar te verbeteren.
Caroline Bekkering, directeur van MeursWerkt: "Een persoonlijk ontwikkelingsplan alleen is niet voldoende. Het werkt om mensen zoveel mogelijk zelfstandig te laten ontdekken wat ze kunnen, waar ze staan en waar ze goed in zijn. Dit met behulp van een e-portfolio en het zelfstandig invullen en interpreteren van de vragenlijsten. Maar de sleutel tot een succesvolle transitie vormt een goed ingericht loopbaantraject, inclusief goede begeleiding, nabespreking van de resultaten en vervolggesprekken. Het is goed om te zien dat we al jaren ons loopbaantraject op de juiste wijze inrichten"

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Actieve uitzendkracht pakt eerder scholingskansen
 Medewerkers lang in dienst hechten minder aan ontwikkeling en opleiding
  Vijf redenen om flexibele arbeidsvoorwaarden in te voeren
 Ontwikkelingsmogelijkheden bovenaan verlanglijstje starter
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10