zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Grote bedrijven investeren minder in R&D

13 november 2014 - Grote bedrijven geven in 2014 in totaal 647 miljard dollar uit aan R&D. Dat betekent een stijging van 1,4 procent ten opzichte van vorig jaar, wat aanzienlijk minder is dan de 5,5 procent gemiddelde jaarlijkse stijging van hun R&D bestedingen gemeten over de afgelopen tien jaar.

De R&D bestedingen als percentage van de omzet zijn de afgelopen tien jaar bij bedrijven wereldwijd in de afgelopen tien jaar met zeventien procent afgenomen: van 8,5 procent naar 2,2 procent. Deze dalende trend wordt bevestigd door driekwart van de bedrijven uit het onderzoek, die aangeeft meer uit hun innovatie-investeringen te kunnen halen dan tien jaar geleden.



Volkswagen geeft het meeste uit aan R&D
Deze bevindingen komen naar voren in de Global Innovation 1000 studie van Strategy&, voorheen Booz & Company, die de R&D-uitgaven van de 1000 grootste bedrijven wereldwijd voor het tiende achtereenvolgende jaar heeft onderzocht. Dit jaar bestaat de top vijf van big spenders aan R&D achtereenvolgens uit: Volkswagen, Samsung, Intel, Microsoft en Roche. Als meest innovatieve bedrijven worden dit jaar van een tot vijf in het onderzoek aangemerkt: Apple, Google, Amazon, Samsung en Tesla. In de afgelopen vijf jaar staat overigens alleen Microsoft zowel in de top tien van big spenders als in de top tien van meest innovatieve bedrijven.

Chinese bedrijven geven vijftien maal meer uit aan R&D dan tien jaar geleden
Opvallend in de afgelopen tien jaar van het onderzoek is de opmars van Chinese bedrijven. Het aantal Chinese big R&D spenders steeg van veertoien (1,4 procent) in 2005 naar 115 (11,5 procent) in 2014. In totaal besteden zij dit jaar met 30 miljard dollar maar liefst vijftien maal meer uit aan R&D dan tien jaar geleden . Alleen al dit jaar zijn de R&D-uitgaven van grote Chinese corporates met 46 procent toegenomen ten opzichte van 2013. De verwachting is dat deze groei zich de komende jaren zal voortzetten. "Door diverse demografische ontwikkelingen is er veel vraag naar nieuwe oplossingen. Daarbij zullen de midden- en bovenklasse in China voorlopig blijven groeien," zegt Steven Pattheeuws, adviseur van Strategy&.

R&D uitgaven Nederlandse bedrijven sinds 2005 gemiddeld zes procent gestegen
De R&D uitgaven van grote Nederlandse grote bedrijven zijn sinds 2005 jaarlijks gemiddeld met zes procent gestegen: tot 8.2 miljard dollar in 2014. Dit groeipercentage ligt iets hoger dan het groeipercentage van 5,5 procent bij multinationals elders in de wereld. De gemiddelde innovatie-intensiteit - het percentage van de omzet dat aan R&D wordt uitgegeven- ligt in de afgelopen tien jaar bij Nederlandse grote bedrijven beduidend lager dan elders: 1,8 procent, ten opzichte van gemiddeld 3,7 procent wereldwijd.
In 2014 hebben Nederlandse corporates overigens 2,8 procent minder euro's (6,42 miljard euro) aan R&D besteed dan in 2013, tegenover een stijging van 2,5 procent gemeten over alle Europese multinationals die onderzocht zijn. De innovatie-intensiteit - de hoogte van de R&D-uitgaven als percentage van de omzet- van Nederlandse grote bedrijven blijft in 2014 nagenoeg gelijk aan vorig jaar, met 1,4 procent.

Additionele bevindingen
- In het afgelopen tien jaar van de studie lagen de uitgaven het hoogst bij grote bedrijven uit Noord-Amerika, Europa en Japan. Echter, hun uitgaven stijgen dit jaar minder hard dan voorheen: in Noord-Amerika namen de innovatiebestedingen met drie procent toe en in Europa, zoals al eerder vermeld, met 2,5 procent. De innovatiebestedingen door Japanse bedrijven is dit jaar met veertien procent afgenomen.
- Dit jaar komen Samsung, Google en Microsoft zowel voor in de top tien van meest innovatieve bedrijven als in de top tien van bedrijven met de hoogste R&D uitgaven.
- Bedrijven in computer & elektronica- en de gezondheidssector nemen gemeten over de afgelopen tien jaar gezamenlijk 50 procent van de totale uitgaven aan R&D voor hun rekening.
- De innovatie-investeringen van software & internetbedrijven stegen de afgelopen tien jaar met twaalf procent het meest. Dit jaar stegen de uitgaven zelfs met 16,5 procent. Software wordt in toenemende mate gebruikt bij het vervaardigen van andere producten, zoals auto's en gebruiksvoorwerpen.
- In de computer & elektronica industrie zijn de R&D uitgaven dit jaar met 1,8 procent teruggeschroefd. Omdat de nadruk van hardware naar software aan het verschuiven is, zijn hardware producenten gedwongen om hun producten goedkoper aan te bieden.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Bedrijven geven weer iets meer uit aan R&D
 Bedrijven besparen voor het eerst op R&D
 Flinke vacaturegroei R&D en transport & logistiek
 Online community's goede marketing- en R&D-instrumenten
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10