Lage mobiliteit technici gooit de arbeidsmarkt op slot
10 november 2014 -
Ook gedurende het, van nature kalme, derde kwartaal is de vraag naar hoog opgeleide technici gestegen met dubbele cijfers. Ten opzichte van het derde kwartaal vorig jaar steeg het aantal gestelde vacatures met ruim twaalf procent.
De vraag naar hoog opgeleide technici is het grootst bij de technische dienstverleners en binnen de high tech industrie. Dit blijkt uit de analyse Trends en Ontwikkelingen op de Technische Arbeidsmarkt over het derde kwartaal 2014 van Hilbrand van der Kooi, Competence Director Technology bij Yacht.
Dubbele kansen voor Technisch Bedrijfskundigen
Door de toename van grote bouw en infrastructurele projecten, zoals de uitbreiding van de nationale luchthaven en investeringen in nieuwbouw van logistiek dienstverleners zijn de technisch dienstverleners op zoek naar bouwkundig en electrical engineers voor de projectontwikkeling. De sterkste groei binnen deze sector zit echter op de functie van technisch bedrijfskundige met een technische vooropleiding voor calculatie of projectmanagement werkzaamheden. Product innovatie binnen de (hightech) industrie richt zich steeds meer op het uitbreiden van functionaliteiten met behulp van software ontwikkeling. Om dit vorm te geven zijn software engineers zeer gewild binnen deze sector.
Al met al stijgt de vraag naar technisch bedrijfskundigen in het derde kwartaal met negentien procent ten opzichte van Q3 2013. "Dubbele kansen dus voor de technisch bedrijfskundigen met een harde technische vooropleiding. Met de groei bij de technisch dienstverleners en binnen de high tech industrie bestaat er weer keuze voor deze groep in de arbeidsmarkt," aldus van der Kooi.
Lage mobiliteit hoogopgeleide technici
De vraag naar hoog opgeleide technici groeit door vergrijzing en veranderd door technologische ontwikkeling. Toch zien diverse opleidingen zich genoodzaakt een numerus fixus in te stellen om toekomstig overschot te voorkomen. Dit tot ongenoegen van de Tweede Kamer die met het Techniekpact juist investeert in meer instroom. Het balanceren van vraag en aanbod op de technische arbeidsmarkt is dus lastig en vraagt om meer flexibiliteit van de opleidingen, bedrijven en hoog opgeleide technici zelf.
Het beroepen en arbeidsmarkt survey van Yacht laat zien dat de mobiliteit van de hoog opgeleide technici nog steeds sterk achterblijft bij de benchmark. Het percentage actief zoekende binnen de groep hoog opgeleide technici is slechts vijf procent waar dit percentage bij de benchmark hoogopgeleiden tien procent bedraagt. De lage mobiliteit onder hoog opgeleide technici gooit de arbeidsmarkt op slot. "De markt zou gebaat zijn bij verdere flexibilisering en voor de hoog opgeleide technici zelf biedt de veranderende vraag perspectief om persoonlijke ontwikkeling verder vorm te geven," aldus Van der Kooi.