Merendeel Nederlanders solliciteert in tijd van de baas
5 november 2014 -
82 procent van de Nederlandse werknemers solliciteert onder werktijd naar een andere baan. Bijna een op de vijf daarvan zoekt enkel naar vacatures, een derde solliciteert alleen tijdens werktijd als er sprake is van gedwongen vertrek.
Ook is het geen taboe om sollicitaties openlijk met collega’s te bespreken. Dit blijkt uit onderzoek van Wetten van de Werkvloer, een platform van NationaleVacaturebank, onder 1.000 Nederlanders. Het merendeel van de Nederlanders praat op het werk open over hun sollicitaties. 55 procent doet dit alleen met collega’s die zij vertrouwen. Een op de tien gaat nog verder: daar zoeken collega’s zelfs vacatures voor elkaar. Bij een kwart van de ondervraagden wordt er op de werkvloer absoluut niet over sollicitaties gesproken.
Smoes voor sollicitatiegesprek
Bijna een derde van de respondenten geeft aan dat hun baas het niet goed vindt als zij vrij vragen voor een sollicitatiegesprek. De meeste ondervraagden (72 procent) vertrouwen erop vrij te krijgen om te solliciteren. Toch geeft bijna de helft (46 procent) niet de ware reden op als zij een verzoek tot verlof indienen om op banenjacht te gaan. Alleen als hun baas weet dat zij solliciteren, spelen Nederlanders open kaart. Ingrid Spierts van NationaleVacaturebank.nl: "Het is opvallend om te zien dat werknemers solliciteren tijdens werktijd algemeen geoorloofd vinden. Dit terwijl men over een gepland sollicitatiegesprek niet eerlijk durft te zijn tegen de baas. Zij kiezen er in dat geval liever voor een smoes te verzinnen, zoals een bezoek aan de tandarts of dokter."
Wordt in dit onderzoek nog onderscheid gemaakt in werknemers die zelf op zoek gaan en werknemers die benaderd worden?
Uiteindelijk is elke baan tijdelijk, er is altijd iets beters, dichterbij, beter betaald. Ik denk dat je er niet aan ontkomt dat personeel op den duur wordt weggetrokken wordt of zelf vertrekt. Bij ons in de IT software development branche is dit een dagelijks besproken onderwerp. Jammer om te lezen dat dit vaak op kosten van de baas moet gaan.
Als werkgever in een kleine organisatie (25FTE) moet ik bekennen dat ik wel begrijp dat medewerkers niet openlijk over een sollicitatie spreken en zeker niet tegen de huidige werkgever. Vanaf het moment dat bekend is van een medewerker dat deze solliciteert en dus ''in het hoofd'' niet meer het volledige commitment heeft bij de huidige werkgever, wordt die medewerker toch anders behandeld. Dat lijkt mij niet meer dan een menselijke reactie op een ''toekomstige afwijzing'', hoe professioneel je daar als werkgever ook mee om probeert te gaan.