4 november 2014 -
Verzuim door werkstress kost werkgevers ruim 2,2 miljard euro. Wat kunnen we doen om werkstress effectief te lijf te gaan? De Organisatie voor Vitaliteit, Activering en Loopbaan (OVAL) heeft de top drie van interventies voor organisaties en werkenden op een rijtje gezet.
Werkenden blijken het meest gebruik te maken van individuele coaching. Daarin leren zij hoe met stress om te gaan, welke werkzaamheden energie geven en hoe werk en privé te combineren. Leidinggevenden maken vooral gebruik van trainingen waarin zij leren om stresssignalen te herkennen en hier adequaat op te reageren.
Top drie
Bij het aanpakken van werkstress bij werkenden gaat het om een combinatie van mentale en fysieke vitaliteit. Op nummer een staat individuele coaching met vooral aandacht voor het mentale aspect. Op de tweede plaats leefstijltrainingen waarin praktische adviezen worden gegeven over onderwerpen als voeding en beweging. De derde plaats wordt ingenomen door fysieke trainingen, die vaak worden gecombineerd met coaching of trainingen op mentale weerbaarheid.
Workshops en trainingen
Op organisatieniveau worden met name veel workshops en trainingen ingezet. Sessies in het signaleren en hanteren van stress staan bovenaan, gevolgd door trainingen gespreksvoering waarin leidinggevenden en medewerkers wordt geleerd om op een effectieve manier met elkaar in gesprek te gaan over werkdruk. Op de derde plaats staat de teamaanpak werkdruk waarin workshops worden gecombineerd met gezondheidsscans en persoonlijke coaching.
Mindfulness
De branche voorziet in de toekomst een toename van trainingen Mindfulness en de inzet van digitale hulpprogramma's waardoor mensen zelf hun ervaren werkdruk kunnen monitoren en aanpakken.
Kosteloze tip, maar doet wonderen! Geef regelmatig een (oprecht) compliment (en vergeet niet te zeggen waarom!). Geeft ontvanger het gevoel/bewijs dat hij/zij er toe doet en zijn/haar inspanningen gewaardeerd worden. Niets geeft, zeker bij hoge werkdruk, meer energie! Kost niets, effect onbetaalbaar!
Helemaal mee eens, Hans.
Het is al jaren bekend (o.a. Prof. Dr. W van Rhenen, ArboNed) dat het geven van complimenten een effectief middel is om bevlogenheid bij werknemers en organisaties terug te brengen. Als 'tegengif' voor werkstress. Dit vraagt een houdingsverandering van leiders (wij zijn in het in het calvinistische Nederland nogal zuinig met complimenten) en.....het vraagt ook nogal wat agogische vaardigheden van een leidinggevende. Wat bijvoorbeeld te doen met de (ook calvinistische) werknemer die geen compliment kan toelaten/ ontvangen? En dat kun je dan weer op de Vitaalschool leren. ;-)