zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Analytics is de bewezen grote winnaar

23 oktober 2014 - Wie dacht dat Barack Obama de grote winnaar was tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2012 heeft het mis. Het was nog groter nieuws toen bleek dat Nate Silver, destijds data-analist bij de New York Times, de verkiezingsuitslagen van alle 50 staten correct voorspelde.

"De goede voorspellingen bezorgden de online nieuwsdienst enorm veel nieuwe bezoekers," zegt Jeffrey Raskeyn, Director General Business & Partner Ecosystems bij SAP Nederland. "Concurrerende nieuwssites baalden. Logisch, want zij hadden geen analytics en dus liep de New York Times ver op ze vooruit."



Waardevol en gebruiksvriendelijk
Inmiddels zien veel bedrijven de waarde van data-analytics in. Nate Silver had bijvoorbeeld heftige concurrentie bij het wereldkampioenschap voetbal in Brazilië. Cortana van Microsoft, Goldman en Sachs en zelfs de FIFA waagden zich in de strijd wie als beste uitslagen kon voorspellen. "De wens om data-analytics in te zetten, groeit sterk onder organisaties," aldus Raskeyn. "Managers zien steeds meer in dat het beter inzicht geeft in bepaalde situaties en dat zij hierdoor betere beslissingen kunnen maken. Bovendien is analytics-software niet alleen meer voor dataspecialisten. De software wordt steeds gebruiksvriendelijker en dus kan een groeiend aantal afdelingen ermee uit de voeten." Analytics levert voordeel op voor de gehele organisatie, maar hoe kunt u hiermee meer omzet genereren en concurrentievoordeel realiseren?

Analytics bij Adidas
Raskeyn geeft als voorbeeld Adidas. Het sportkledingmerk zet analytics bijvoorbeeld in voor het sponsoren van voetbalspelers voor het afgelopen wereldkampioenschap. Hier kleven immers de nodige risico’s aan vast. Wat als een speler zich niet goed ontwikkelt, slecht speelt of blessures krijgt? Dan gaat het sponsorgeld verloren. Of erger, wat als een door Adidas gesponsorde voetbalspeler op het veld wordt gewisseld door een speler die reclame maakt voor een grote concurrent? "Adidas beoordeelt daarom via data-analytics welke sporters zich positief ontwikkelen en wie een betere online aanwezigheid heeft. Hierdoor kunnen zij bepalen bij welke spelers de kans het grootst is dat hun voetbalschoen van dichtbij in beeld komt. Denk bijvoorbeeld aan het moment dat op televisie een close-up verschijnt van een speler die zojuist een doelpunt maakte. Het Duitse sportmerk selecteerde voor het WK daarom 268 spelers, terwijl Nike heeft gekozen voor 280 spelers. Ondanks dat Adidas minder spelers heeft gekozen dan Nike, scoorden de spelers die de Adidas F50 Adizero droegen het beste. En dus haalde het merk dus meer exposure uit een lager budget dan concurrent Nike."

Voordeel voor klanten en partners
Adidas zet analytics daarnaast in om klanten beter te bedienen. Raskeyn geeft een aantal voorbeelden hiervoor. "Adidas monitort continu wat de laatste trends zijn en hoe consumenten hierop reageren. Als hun houding positief is, weet het concern dat zij deze trends in hun sportkleding moeten verwerken en dat zij hun inkoopbeleid moeten wijzigen. Ze verzamelen ook informatie van en over concurrenten op sociale media. Gecombineerd met allerlei andere informatie geven dit soort analyses een nauwkeurig inzicht over de positie van het merk op de markt. Daarnaast deelt Adidas data-analytics met partners om tot een betere samenwerking te komen. Denk hierbij aan een retailer die beschikt over meerdere vestigingen en dankzij de gegevens van Adidas weet in welke regio’s de modetrends het beste aanslaan. Doordat de partners consumententrends beter begrijpen, kunnen zij meer artikelen van Adidas verkopen. En dat is weer een winsituatie voor Adidas."  
Het sportkledingmerk bestaat al vanaf 1949. Dankzij de gevestigde naam beschikken ze over talloze fans die zweren bij het merk. Maar volgens Raskeyn kan analytics ook voor nieuwe bedrijven ingezet worden. Zo is Nespresso ooit begonnen in een garage en dankzij goed gebruik van analytics groot geworden. "Analytics is voor bedrijven van elk formaat relevant. Wacht er dus niet te lang mee. Anders gaat de New York Times van uw branche er met de winst vandoor."

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Voorspel de klant van de toekomst
 Organisaties staan te springen om Big Data, BI en Analytics binnen CRM
 Big data-technologie maakt real-time fraudebestrijding mogelijk
 Big data rendeert snel voor grote bedrijven
 
 
reacties
 
Keeper  |   | 
13-10-2020
 | 
14:26 uur
We zijn nu 8 jaar verder. Is wel grappig dat ik voor 'adidas keepershandschoenen' ga kijken in diverse data analyse programma's hoe we die het best kunnen verkopen en waar...Altijd leuk om terug te kijken hoe snel dit is gegaan

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10