Lean voor veel organisaties op lange termijn een lastige klus
21 oktober 2014 -
Lean management is populair en wordt al in talloze organisaties toegepast. Vaak gaat het om successen op de korte termijn. Zo worden hier en daar kosten teruggedrongen en klanten efficiënter geholpen.
Veel lastiger blijkt het om Lean management op de lange termijn door te zetten. Voor iedereen die wil weten hoe je Lean management blijvend kunt implementeren, schreef Marcel van Assen het 'Handboek Lean Management' dat onlangs bij Academic Service verscheen.
Lean 2.0
Tot op heden zetten bedrijven Lean vooral in als een techniek waarmee ze op allerlei fronten snel kosten kunnen besparen en werkprocessen efficiënter kunnen laten verlopen. Er valt echter veel meer te halen uit Lean. Het is geëvolueerd tot een integraal managementconcept waarbij optimalisatie enerzijds en leiderschap en een cultuur van continue verbetering anderzijds even belangrijk zijn geworden. Het huidige Lean, ook wel Lean 2.0 genoemd, stopt niet bij verbeterde processen en doorgevoerde bezuinigingen. De eigentijdse Lean manager kijkt samen met de mensen op de werkvloer kritisch naar routines en procedures, evalueert ze en stelt ze ter discussie.
Met alle respect, maar Lean en Six Sigma duren gewoon veel te lang. Je optimaliseert interne werkprocessen vanuit de organisatie gezien en niet vanuit de klant.
Afhankelijk van de situatie moet je andere veranderaanpakken kiezen. Die de echte problemen aanpakken.Vanuit de klant gezien en samen met de klant.
Tony de Bree
Auteur 'Dinosaurier of krokodil'
Twitter: @tonydebree
Inhoudelijk ben ik het met je laatste opmerking eens. Niet met de conclusie die je trekt ten aanzien van Lean. Eén van de basisprincipes van Lean is juist klantwaarde. Iedere procesoptimalisatie die wordt doorgevoerd, moet juist gezien worden vanuit de ogen van de klant. De organisatie is slechts een middel om klantwaarde te creëren.
Hoe komt het dat deze processen dan soms langer duren dan verwacht? Dat heeft er vaak meer mee te maken dat de huidige organisatie juist niet gewend is om zo te werk te gaan. Mensen zijn niet gewend om continu verspillingen weg te werken met het oog op klantwaarde. Dat vereist cultuurverandering en daar zit de angel.
Hierin schuilt ook één van de grootste valkuilen bij Lean implementatie. Uit zijn op snelle besparingen en alleen gaan voor efficiency. En daardoor niet genoeg bezig zijn met duurzame ontwikkeling van een gezonde organisatiecultuur. Waarin iedereen continu verbetert. Gericht op het creëren van klantwaarde.
In de sessies die ik geef is cultuur dan ook een belangrijk onderdeel. Naast de reguliere Lean tools die je gewoon nodig hebt om processen te verbeteren. Met zo min mogelijk verspillingen en zoveel mogelijk waarde.
Philip van Londen (Get Lean)
Ellen
|
|
22
-
10
-
2014
|
09
:
43
uur
De basis van lean zit in de mensen en de cultuur en niet in de tools en in snelle korte termijn winsten. Dit is altijd al zo geweest, waarom is dit nu opeens dan nieuw en moet het lean 2.0 heten?!