zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Branchepartijen roepen Wiebes op tot meer fiscale ruimte bedrijfsfiets

7 oktober 2014 - In een brief aan staatssecretaris Wiebes van Financiën roepen BOVAG, Fietsersbond, Natuur & Milieu en RAI Vereniging op om meer fiscale ruimte te creëren voor de fiets in het woon-werkverkeer.

Aanleiding voor deze brief is de verplichte en volledige invoering van de zogenaamde werkkostenregeling (WKR). Bij genoemde partijen is ‘zorg’ ontstaan over de positie van de fiets in het woon-werkverkeer die positief gestimuleerd werd door het succesvolle bedrijfsfietsenplan. De invoering van de WKR zorgt ervoor dat onder andere het bedrijfsfietsenplan, tezamen met andere gerichte vrijstellingsregelingen dreigt te verdwijnen.



Vrije ruimte
Alle aan medewerkers ter beschikking gestelde middelen moeten binnen de WKR gaan concurreren om dezelfde ‘vrije ruimte’ – een beperkt percentage (1,2 procent) van de totale loonsom. Een gezond en schoon vervoersmiddel als de fiets moet gaan concurreren met onder andere het kerstpakket en de zomerborrel. Mobiele telefoons, tablets en gereedschappen hoeven niet te concurreren, zij zijn in het meest recente voorstel wel vrijgesteld. Alleen al vanwege schone, stille en gezonde mobiliteit zou fietsen (ook) fiscaal gestimuleerd moeten worden. Het bedrijfsfietsenplan heeft uitgewezen hoe succesvol zo’n stimulering is.

Beknellende wetgeving
Overigens is het niet alleen het uitkleden van de WKR die zakelijk fietsgebruik in de weg staat. Er is namelijk ook sprake van andere beknellende wetgeving. Sinds enige jaren biedt de markt een nieuw leaseconcept aan: de leasefiets. Hiermee wordt invulling gegeven aan een onderdeel van de Green Deal Fietsen die de overheid met de markt heeft gesloten, namelijk het ontwikkelen van fietsleaseconcepten. Nu blijkt dat het privégebruik van de leasefiets in de ‘Wet op de loonbelasting 1964’ aangemerkt wordt als ‘loon in natura’ en daardoor belast wordt en/of op het budget van de werkkostenregeling drukt. Daarnaast is het zo dat de leasefiets vanaf de eerste kilometer privégebruik belast wordt, terwijl voor de auto een vrijstelling tot 500 km per jaar geldt. De leasefiets wordt hiermee onevenredig zwaar en maximaal belast ten opzichte van auto's en andere ter beschikking gestelde middelen zoals mobiele telefoons.

Vrijstelling
BOVAG, Fietsersbond, Natuur & Milieu en RAI Vereniging roepen de staatssecretaris daarom dringend op om binnen het fiscale regime van de WKR een vrijstelling voor de (bedrijfs-)fiets te creëren. Daarnaast wordt met klem gevraagd om in de ‘Wet op de loonbelasting 1964’ een ondergrens voor zakelijk gebruik van de leasefiets (vergelijkbaar met de mobiele telefoon en PC) op te nemen, waarbij geldt dat vanaf deze ondergrens het privégebruik op nihil gewaardeerd wordt. Op die manier krijgt een duurzame en gezonde mobiliteitsoplossing die gehoor geeft aan eerder gemaakte afspraken met de overheid een eerlijke kans.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Kabinet draait fiets van de zaak de nek om
 78. 876 gemotoriseerde tweewielers verkocht in 2012
 Verdubbeling aantal fietsforensen
 Fietsende werknemer is goedkoper en gezonder
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10