5 september 2014 -
Terwijl steeds meer bedrijven bezig zijn met de implementatie van Het Nieuwe Werken (HNW), neemt het enthousiasme onder medewerkers af. Dit blijkt uit de Nationale HNW Barometer van de Erasmus Universiteit.
Het doel van dit jaarlijkse onderzoek is om inzichtelijk te maken hoe het in de praktijk is gesteld met het nieuwe werken.
Weerstand groeit sterk
Hoewel het aantal bedrijven dat bezig is met de implementatie van HNW nog steeds groeit en inmiddels bijna tweederde van alle bedrijven omvat, is de verrassende conclusie dat het enthousiasme onder medewerkers sterk afneemt en de weerstand groeit. De trend van de toenemende weerstand tegen het nieuwe werken bevestigt ook Ewout Doevendans van Officecity.nl. Waar in 2013 de vraag naar bijvoorbeeld thuiswerkplekken nog explosief groeide, is deze groei in 2014 flink afgezwakt en worden de thuiswerkplekken weer ingewisseld voor vaste werkplekken op kantoor. Doevendans wijt deze trend voornamelijk aan het feit dat veel mensen het lastig vinden om een goede balans te vinden in het werken vanaf verschillende plekken en dan voornamelijk vanaf huis.
Drie aspecten
De weerstand richt zich op drie aspecten: de angst van werknemers om hun eigen vaste werkplek te verliezen, de angst om het directe contact met collega’s te verliezen en de vraag van managers hoe ze moeten managen als iedereen op verschillende plaatsen en tijden werkt.
Dit zijn aspecten die bij de afwegingen omtrent HNW betrokken dienen te worden. Want een belangrijk argument voor HNW is nu juist om mensen productiever te laten zijn door ze de mogelijkheid te geven te werken op de tijd en de manier die het beste bij hen past.
Verschuiving in ambitie
De groeiende weerstand heeft deels ook te maken met een verschuiving van de motivatie van ondernemingen om HNW in te voeren. Was enkele jaren geleden werknemerstevredenheid en een betere werk/privébalans nog de belangrijkste afweging, inmiddels is kostenreductie de voornaamste ambitie geworden. En uiteraard maakt dit werknemers heel wat minder enthousiast voor de plannen, dan wanneer het erom gaat hoe zij hun werk en privéleven beter kunnen combineren.
Voor het management van bedrijven is het echter wel een wezenlijke factor om rekening mee te houden. Bij HNW neemt over het algemeen de controle namelijk af en de eigen verantwoordelijkheid toe. Dat kan prima werken als u te maken hebt met goed gemotiveerde medewerkers. Maar bij werknemers die minder gemotiveerd zijn omdat ze moeten werken op een manier waar ze niet achterstaan, kan dit een heel negatief effect hebben. Zo kunnen kostenbesparende maatregelen wel eens heel duur uitpakken.
Bij ons op het werk komt ook bijna iedereen gewoon weer op kantoor werken, daar waar eerst velen vanaf thuis gingen werken. Ik heb nooit gesnapt wat veel bedrijven in deze nieuwe manier van werken zagen. Het enige fijne vind ik dat wij nu wel ook flexibele werkplekken hebben zodat ik zo af en toe op een andere plek kan zitten. In de praktijk is het echter wel zo dat mensen zich toch vasthouden aan een vaste plek.
Interessante uitkomsten van dit onderzoek. Het thuiswerken was een tijdje heel populair en leek ook steeds meer te groeien. Nu blijkt dus dat mensen toch behoefte hebben aan meer vastigheid.
Eric
|
|
2
-
12
-
2014
|
06
:
43
uur
Als aanvullende mogelijkheid is HNW prima, voor het overgrote deel niet in de plaats van. Vergeten is dat we met mensen te maken. Wat een groepje 2.0/3.0 enthousiastelingen heeft bedacht als mogelijkheid is door de werkgever omarmt als de 0,7 werkplek. De verkeerde groep medewerkers wordt nu als het ware hierdoor geterroriseerd als werkplekmelkkoe. Kost wat, maar dan heb je ook niets. Visie?