zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vakantieauto mee? Voorkom dubbele bijtelling

1 augustus 2014 - Door de sterke toename van elektrische en compacte auto’s in de leasevloot, blijkt de behoefte aan een vervangende auto voor de vakantie steeds groter. Maar als leaserijder wilt u natuurlijk niet het risico lopen op dubbele of onjuiste bijtelling.

Tot nu toe was er veel onduidelijkheid over de fiscale consequenties van oplossingen waarbij u uw leaseauto tijdelijk kunt omwisselen voor een auto met meer ruimte of grotere actieradius. De Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA) heeft, met medewerking van ALD Automotive, recent een uitvoeringsafspraak weten vast te leggen met de Belastingdienst. ALD Automotive zet de spelregels op een rij.


 
Hoe dubbele bijtelling te voorkomen?
Er is geen sprake van dubbele bijtelling als de ‘hoofdauto’ aantoonbaar is vervangen door een tijdelijke auto. Aantoonbaar houdt in dat de werkgever de vervanging schriftelijk vastlegt met de werknemer. Belangrijk daarbij is dat de werknemer alle papieren en de sleutels van de hoofdauto bij de werkgever of leasemaatschappij inlevert. Het is dus niet per definitie nodig dat de hoofdauto achter een hek wordt geplaatst. De catalogusprijs, CO2, vervangingsperiode, tijdelijke stallinglocatie en het kenteken van de hoofdauto, moeten wel worden vastgelegd, evenals naam en adresgegevens van zowel de werkgever als –nemer.

Verwerking in loonadministratie, waarborg door leasemaatschappij
In de periode dat de hoofdauto is vervangen wordt de bijtelling op de normale manier verwerkt, tenzij blijkt dat de catalogusprijs en/of de bijtelling van de vervangende auto afwijkt van die van de hoofdauto. In dat geval wordt de bijtelling voor de hoofdauto gecorrigeerd en verrekent de werkgever dit pro rato in zijn aangifte loonheffing voor het betreffende loontijdvak. Voorbeeld: in mei wordt gedurende 5 dagen een vervangende auto ter beschikking gesteld. Tot het loon van mei wordt dan gerekend: 5/31 van het maandbedrag van de bijtelling voor de vervangauto. Voor de hoofdauto is dit 26/31 van het maandbedrag van de bijtelling voor de hoofdauto. 
 
Eindelijk duidelijkheid
Carel Bal, algemeen directeur van ALD Automotive, is verheugd dat er eindelijk duidelijkheid is: "De interpretatie van de fiscale regelgeving verschilde per belastinginspecteur. Transparantie stond dan ook hoog op onze prioriteitenlijst. Maar net zo belangrijk: het kunnen kiezen voor een kleinere en/of duurzame hoofdauto heeft maatschappelijk gunstige effecten op onder andere bereikbaarheid en milieu".

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Jonge leaserijder wil keuze in type vervoersmiddel
 Leaserijder kiest voor ruimte en PK’s
 Vrouw minder bewust van mobiliteitskosten dan man
 Eén op drie leaseauto’s staat stil
 
 
reacties
 
Erik  |   | 
2-02-2015
 | 
14:57 uur
''Maar als leaserijder wilt u natuurlijk niet het risico lopen op dubbele of onjuiste bijtelling. ''

Vooral onjuiste bijtelling komt er vaak voor in Nederland. Mensen zouden beter geďnformeerd moeten worden.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10