Geld niet altijd belangrijkste motivatie voor carrièremove
22 juli 2014 -
Medewerkers worden lang niet altijd door financiële motieven bewogen tot een volgende carrièrestap. Dat is de conclusie van een wereldwijd onderzoek van Development Dimensions International (DDI) onder bijna 900 managers, zo meldt Express.be.
Slechts tien procent maakt op financiële gronden een volgende carrièrestap. Eén op viert levert voor zijn nieuwe functie zelfs salaris in, terwijl 54 procent van een loonsverhoging kan genieten.
Angst en onzekerheid
Er zit echter ook een keerzijde, misschien wel belangrijker dan geld, aan een nieuwe functie: een gevoel van angst en onzekerheid. De onderzoekers stellen dat 34 procent van de respondenten toegeeft dat zijn promotie gepaard gaat met onzekerheid, waarbij vooral melding gemaakt wordt van een gebrek aan duidelijkheid over de verwachtingen die aan de nieuwe functies worden gesteld.
Voor 42 procent zijn de verwachtingen rond de nieuwe functie de grootste uitdaging waarmee ze zich geconfronteerd voelen. Wanneer er zich inderdaad problemen dreigen voor te doen, blijkt slechts 27 procent te rade te gaan bij zijn nieuwe manager. 30 procent wendt zich tot zijn vroegere manager, terwijl 58 procent beroep doet op collega’s en 46 procent advies inwint bij familie en vrienden.
"Mechanismen rond ondersteuning zijn cruciaal in een transitie van leiderschap," stipt Simon Mitchell, general manager van Development Dimensions International, aan. "Helaas hebben slechts weinig organisaties dergelijke systemen ontwikkeld. Human resources zou zich na de aanstelling van de nieuwe medewerker meer op die ondersteuning moeten toespitsen. Ook het topmanagement moet proactief optreden en ervoor zorgen dat nieuwe leiders de nodige ondersteuning en feedback krijgen."
Bron:Express.be