zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Hoe één simpele gewoonte voorkomt dat u uw pensioen niet haalt

18 juli 2014 - We moeten met zijn allen langer doorwerken. Liefst ook nog gezond en gemotiveerd. Dat is de nuchtere boodschap die minister Asscher voor ons heeft. U begrijpt de noodzaak ervan heus wel.

Maar u vraagt zich ook af hoe u dat gaat bolwerken met uw immer hoge workload. Iedere dag komt er meer werk bij, maar extra handjes? Ho maar. Het werk is nooit af. U vreest dat u en uw mensen dat pensioen zo nooit ongeschonden gaan halen! "Elke dag achter uw eigen staart aanhollen vreet gewoon bakken energie. Het geeft ook geen voldoening als u onvoldoende toekomt aan de dingen die er écht toe doen," zegt Heidi Does, Slow Working trainer van doesmindful.nl. "Hoe vaak ik in gesprek met managers en ondernemers niet de verzuchting hoor: ‘Zoals het nu gaat, hou ik het nooit vol tot aan mijn pensioen’. ‘Het liefst zouden ze minder willen gaan werken’. Of ze zouden totaal iets anders willen gaan doen. Maar ze moeten door. Voor de dagelijkse boodschappen. Voor de hypotheek. Voor hun pensioen..."



Hoge werkdruk
Misschien geldt hetzelfde voor u. Uw werkdruk is al tijden zó hoog, dat proactief meedenken en nieuwe initiatieven ontplooien er niet meer bij is. U kijkt wel beter uit. Dat levert alleen maar meer werk op! Bizar eigenlijk. Uw leven bestaat voor een groot deel uit werk. En laat nou net dat werk aanvoelen als een loodzwaar karwei. U mist plezier en voldoening in de dingen die u doet. Als u toch eens op een ontspannen manier uw werk kon doen... Met tijd en energie voor die dingen waar u goed in bent. Waar uw team en collega’s meer van willen zien en waar klanten graag voor betalen. Ja, als dat toch eens kon...!

Effectief aandachtmanagement
Wat u hiervoor nodig hebt is de vaardigheid om uw aandacht effectief te managen. Zodat kostbare tijd en energie niet langer weglekt in het constant switchen van de ene naar de andere activiteit. Het principe van effectief aandachtmanagement is vrij simpel. U neemt door de dag heen regelmatig een korte ‘check-in’: bewust van in- en uitademen ter hoogte van je buik of borst. Van moment tot moment staat u stil bij wat er gebeurt. Binnenin uzelf en in de situatie om u heen. U verkent welke gedachten, gevoelens en lichamelijke sensaties er aanwezig zijn. Zonder het anders te willen dan hoe het nu is. Daarna gaat u verder met uw dagelijkse bezigheden. Met net wat meer informatie dan u had voordat u uw ‘check-in’ deed.

Met plezier op uw pensioen aan
Hoe vaker u dit doet, hoe meer vertrouwd u raakt met wat uw lichaam u vertelt. Of met hoe het mentaal met u gaat. U leert de dynamiek van prettige en onprettige gevoelens of gedachten bij uzelf herkennen. En uw reacties daar weer op. Na verloop van tijd gaat u merken dat u minder impulsief reageert en minder fouten maakt. U doet de dingen die nodig zijn en waarin u uitblinkt. Waar uw team en uw leidinggevende(n) of klanten meer van willen zien. En dat op een manier die bij u past, zodat u met minder moeite en met meer plezier gaat werken.
Tot aan uw pensioen en nog ver daarna. Tenminste, als u wilt.

Vraag het gratis e-book ‘Elke dag moeiteloos effectief in je werk’ aan op www.doesmindful.nl.

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Hoge werkdruk begin van neerwaartse spiraal
 Medewerker komt aan meer werkzaamheden toe tijdens vakantieperiode
 ‘Overwerk is ongezond'
 Toename stress door hogere werkdruk
 
 
reacties
 
Richard  |   | 
18-07-2014
 | 
18:37 uur
Dit is toch gewoon het toepassen van mindfulness? Dat is niet iets nieuws onder de zon want ik gebruik dat al jaren om enkele malen per dag tot rust te komen. Vaak komen de beste ideeën ook op dat moment!
Heidi  |   | 
21-07-2014
 | 
09:47 uur
Hoi Richard, goed om te lezen dat jij de positieve effecten van mindfulness al jaren ervaart en je creativiteit ermee voedt. Jammer genoeg zie ik dat nog veel managers en teamleiders huiverig staan tegenover deze vorm van aandachttraining. Vaak nog wordt mindfulness geassocieerd met spiritualiteit of religie. Opvallend, want de effectiviteit en de positieve impact van de training is inmiddels in talloze wetenschappelijke studies aangetoond: meer rust, meer energie, betere concentratie, grotere flexibiliteit, hogere persoonlijke effectiviteit en ga zo maar door. Zonder dat daar wierookstokjes, paarse fladdergewaden of Boeddhabeeldjes aan te pas komen! Vandaar dat ik regelmatig artikelen publiceer om zo mindfulness uit het zogn. 'zweverige' hoekje te halen.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10