11 juli 2014 -
U hoeft geen voetbalfanaat te zijn om de magie te voelen die in de lucht hangt als Oranje speelt. Het is het moment waarop elke Nederlander op deze planeet zich oer-Hollands voelt en zich met ongekend verstand van zaken en vooral heel veel enthousiasme in elke wedstrijd stort.
Onderlinge verschillen verdwijnen als sneeuw voor de zon; de liefde voor Oranje verbindt ons. Iedereen uit die liefde op een andere manier en ook dat vindt niemand vreemd. Of u nu alleen thuis op de bank zit te kijken naar de wedstrijd, of in de kroeg in een maffe outfit staat te zingen en springen voor een gigantisch scherm, elke kleurrijke beleving van het Oranjegevoel is oké. Dit stelt Samantha Burghout van Insights Benelux.
Wijze lessen van Oranje
Het WK Voetbal is eigenlijk de wereld in het klein. Alles en iedereen kunt u erin spiegelen. Hoe mensen
met elkaar omgaan, de interacties tussen spelers en coach of de rolverdeling binnen het elftal. Zo kunt u ook de parallel trekken tussen Oranje en organisaties.
Burghout: "Kijk eens naar een voetbalwedstrijd van F’jes. Niets is zo serieus als het spel van een kind. Alle veertien kinderen op het veld hebben hetzelfde doel waar ze verder ook niet over hoeven nadenken (laat staan overleggen): achter die bal aan en scoren! Strategie, teamwork, rollen… nog nooit van gehoord. Ze gaan voor de bal, liefst allemaal tegelijk.
Tien jaar geleden startte ik in een kleine organisatie. We waren met z’n drieën. Natuurlijk had iedereen
zijn eigen rol maar eigenlijk leek het wel wat op het voetbal van de F’jes. Als er een bal voorbij kwam,
doken we er allemaal op. U kunt zich voorstellen dat we elkaar weleens in de weg liepen. Maar de lijntjes onderling waren kort en overzichtelijk, dus zo erg was deze manier van werken niet. Als iemand u voor de voeten liep had uhet er even over en dan was alles weer helder. Ondertussen zijn we uitgegroeid tot een volwassen bedrijf. We hebben meer medewerkers, waardoor de onderlinge lijntjes langer zijn geworden of zelfs niet eens meer zichtbaar zijn. Als u dan nog steeds allemaal op hetzelfde moment op dezelfde bal afgaat, wordt het een stuk ingewikkelder om al die lijntjes weer uit de knoop te halen. Visie, strategie, doelen en rollen zijn nu essentieel geworden: welke bal pak u op en welke laat u lopen?"
Modellen en rollen
Burghout: "Voetballers trainen niet voor niks. Trainen heeft tot doel om gedragspatronen in te laten slijten. De strategie van Van Gaal is uitgewerkt in duidelijke modellen en rollen. Deze moeten er toe leiden dat het gemeenschappelijke einddoel wordt bereikt, namelijk die felbegeerde Wereldbeker. Neem bijvoorbeeld die tactiek van ‘een station overslaan’. De perfect aangespeelde bal door Blind en de sublieme afwerking van Van Persie in de wedstrijd tegen Spanje. Iedereen wist precies wat hen individueel te doen stond om als team te kunnen scoren. Het ‘middenstation’ wist dat ze de bal moest laten gaan, Van Persie was alert op het aannemen van die lange bal en vertrouwde erop dat Blind hem die zou toespelen. Dat is strategie, dat is uw rol kennen, dat is weten welke bal u moet pakken om het doel te behalen
In een organisatie werkt het niet anders. U speelt een pot voetbal en het doel is om samen te scoren.
Hoe u dat doet? Net als bij voetbal heeft u te maken met omgevingsfactoren die u niet kunt beïnvloeden. Wie worden uw tegenstanders (concurrenten)? Wat zijn de weersomstandigheden (markttendenzen)? Het enige wat u hebt is elkaar. U moet erop kunnen vertrouwen dat uw collega uw rug dekt, u moet weten wanneer u op de bal moet duiken en u moet weten wanneer u de bal moet laten gaan voor een ander. U zult het samen moeten doen en dus is het belangrijk om daar duidelijke afspraken over te maken."
Afstemming
Burghout: "Het is verbazingwekkend hoeveel tijd bedrijven kwijt zijn aan onderlinge afstemming. Simpelweg omdat mensen niet duidelijk weten wat hen te doen staat. Zelfs voor werk dat elke dag terug komt lijken vaak
geen transparante afspraken te bestaan. Hierdoor gaan veel tijd en energie verloren. We trainen onvoldoende samen om effectieve gedragspatronen in te kunnen slijten. We zetten onze individuele kracht en talenten te weinig in voor het gemeenschappelijke doel.
De wedstrijd tegen Chili is een mooi voorbeeld als het gaat om de juiste mensen op het juiste moment op de juiste plek te zetten: de opoffering (wissel) van Sneijder voor Fer. Sneijder speelde niet slecht, Fer is niet per se een betere speler. De wissel diende puur en alleen omdat Fer lang(er) is en dus tegen de kleine Chilenen meer verschil kon maken in het luchtruim. Iets wat Sneijder niet kon. En dan niet te spreken over DE keeperswissel in de kwart finale tegen Costa Rica. Cillessen wordt in de 120ste minuut gewisseld voor Krul omdat hij de betere penaltykiller is. Verdere toelichting lijkt me hier overbodig. Meerdere mensen kunnen dus geschikt zijn om een bepaalde rol te vervullen maar externe factoren
vragen dat je nadenkt over wie op een bepaald moment het meest geschikt is."
Alert reageren
Burghout: "De wedstrijd tegen Australië illustreert hoe belangrijk het is om flexibel te zijn in uw aanvliegroute. Na de mooie wedstrijd tegen Spanje begon de wedstrijd tegen de Ozzies verschrikkelijk. Geen bal kwam goed aan en zelfs de meest voor de hand liggende tikjes onderling gingen mis. Het veelbesproken 5-3-2 systeem, dat tot groot succes had geleid bij de openingswedstrijd van Nederland, bleek niet effectief. Het lukte Oranje niet om een aanval goed op te bouwen. Onderweg naar het middenveld stonden er telkens weer Socceroos die de weg naar het doel belemmerden. Van Gaal greep nog in de eerste helft in en koos voor een ander systeem. De 4-3-3 opstelling bleek effectief en het doel werd bereikt. Maar liefst drie keer! Als de ene strategie opeens niet werkt, maar juist de weg tot het doel belemmert, dan is het zaak om snel het roer om te gooien en een andere tactiek te kiezen. Wat doen organisaties als ze worden ingemaakt door de tegenstander? Welke bedrijven zijn flexibel én alert genoeg om snel om te schakelen als de omgeving daar om vraagt?
De verantwoordelijkheid ligt misschien in eerste instantie bij de coach van het team, de directie van een organisatie. Maar uiteindelijk zijn het de spelers – teamleden – die het moeten doen. Ook zij dienen constant alert te zijn op hun veranderende omgeving en de onderlinge dynamiek. De strategische en visionaire kwaliteiten van de coach zijn even cruciaal als de invulling en uitwerking (realisering van de doelen) door het team.
En wat te denken van volharding en uithoudingsvermogen. Wie dacht stiekem dat we de wedstrijd tegen Mexico niet meer konden winnen na het verstrijken van 87 minuten? En wie dacht dat we het zouden afleggen tegen Costa Rica als het op penalty’s aan zou komen? Onze spelers van Oranje in ieder geval niet.
Dat uw keuzes niet altijd tot het gewenste resultaat zullen leiden is een feit. Kijk maar naar de halve finale tegen Argentinië. Van Gaal heeft aan het begin van de verlenging recht op nog één wissel. Als het op penalty’s aankomt, wil hij wederom van keeper wisselen, maar liever nog laat hij het niet zover komen. Kort na het begin van de verlenging wisselt Van Gaal Van Persie voor Huntelaar, in de hoop dat deze keuze zal leiden tot een doelpunt. Helaas is dat niet gelukt. Had het anders afgelopen als Van Gaal een andere keuze had gemaakt? Wie weet, maar laten we niet vergeten dat Oranje erg gewaagd was aan Argentinië."
Bal in het doel
Burghout besluit: "Dek elkaars rug, speel elkaar de bal toe, pak die bal die voor u bestemd is, geef duidelijke signalen naar elkaar én de zijlijn over waar u staat en naar toe wilt. En bovenal, zorg met elkaar ervoor dat die bal in het doel belandt. Automatiseer uw schot en weet in welke hoek u wilt scoren. Laat u niet gek maken door de buitenwereld of door wat tegenwind. Teamspirit, geloof en overtuiging maken volgens van Gaal dat ons Oranje het beste team is waar hij ooit mee heeft gewerkt."
Ik vindt dat bij de wedstrijd waarin Romero een spiekbriefje gebruikt heeft dit niet mogelijk mag zijn doordat ook op een schoolopleiding geen spiekbriefjes gebruikt mogen worden + door dit incident is het bijzondere misselijk dat de scheidsrechter niet adequaat ingegrepen heeft en verdient hierbij van mij een -3 punt
Groeten,