zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Verzameling supertalent niet per se synoniem aan topteam

4 juli 2014 - Een overdreven concentratie aan talent kan nadelige gevolgen hebben voor de prestaties van een sportteam. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Institut Européen d'Administration des Affaires (Insead) op basis van resultaten in het internationale voetbal en het Amerikaanse basket en baseball.

Dat meldt Express.be. De onderzoekers merken op dat vaak wordt aangenomen dat extra talent toevoegen cruciaal is voor het succes van het team, terwijl die surplus in werkelijkheid zijn grenzen heeft. Volgens de wetenschappers kan een overdreven concentratie aan talent de bereidheid tot samenwerking binnen het team ondermijnen, waardoor uiteindelijk de groepsprestatie negatief dreigt te worden beïnvloed.



Lineair verband
"De meeste mensen geloven dat tussen talent en teamprestaties een lineaire band kan worden gelegd," benadrukt Roderick Swaab, professor organisatiegedrag aan het Insead. "Men gaat er vanuit dat een toevoeging van extra talent ook de prestaties van het team zal optimaliseren. Dat is ook zo, maar slechts tot een bepaalde grens. Boven die grens neemt de meerwaarde van extra toptalent af en op een bepaald moment is die zelfs schadelijk voor de prestaties van het team. Een te grote concentratie aan toptalent bemoeilijkt namelijk de coördinatie van het geheel en daardoor de gemeenschappelijke efficiënte."

Amerikaanse titelstrijd
Swaab wijst als voorbeeld voor zijn stellingen onder meer naar titelstrijd in het Amerikaanse basketbal drie jaar geleden tussen de Miami Heat en de Dallas Mavericks. Miami Heat kon daarbij beroep doen op supervedettes zoals LeBron James, Dwyane Wade en Chris Bosh, terwijl de Dallas Mavericks naast sterspeler Dirk Nowitzki vooral minder bekende basketballers in moest zetten. "De spelers van de Dallas Mavericks slaagden er echter in om elkaar aan te vullen, terwijl de sterren van de Miami Heat met elkaar om de aandacht van media vochten en daarvoor uiteindelijk een zware prijs betaalden en de titel aan zich voorbij zagen gaan."  Swaab merkt wel op dat de negatieve impact van een overaanbod toptalent alleen zichtbaar is in takken van sport waarin een belangrijke graad van wederzijdse afhankelijkheid geldt. "In sporten met een grotere nadruk op individuele kwaliteiten, zoals honkbal, blijkt het surplus aan talent geen negatieve impact te hebben," benadrukt hij.

Bedrijfsleven 
De onderzoekers stellen dat de resultaten van hun onderzoek ook van toepassing zijn op het bedrijfsleven. "Op een aantal afdelingen, zoals een salesafdeling, zullen de eindresultaten louter een som zijn van de individuele prestaties," aldus Swaab. "In die gevallen moet dan ook bij de werving louter worden gekeken naar het individuele talent. Op andere afdelingen zou die wervingsstrategie echter tot problemen kunnen leiden. Bij de samenstelling van teams met een grote onderlinge afhankelijkheid moet gestreefd moeten worden naar een combinatie van toptalent en andere medewerkers."


Bron: Express.be
 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Vijf tips om te controleren of uw selectiecriteria aansluiten bij de nieuwe generatie
 DNA-test legt verkooptalent bloot
 Haal in vijf stappen het beste uit uw medewerkers
 HR: de ‘War for talent’ blijft uit, wat nu?
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10