2 juli 2014 -
Hogeropgeleiden in Nederland zijn op dit moment bereid om langer te moeten reizen voor een baan. Momenteel reist 42 procent langer dan een half uur, vorig jaar was dit 38 procent, in 2011 was dit 32 procent.
Oorzaak is dat er (gedwongen door het economisch klimaat) banen worden geaccepteerd die verder van de woonplek afliggen. Een op de tien hoger opgeleiden (10 procent) reist momenteel zelfs langer dan een uur. De reisbereidheid van de hogeropgeleiden is stabiel: 35 procent is bereid langer te reizen dan ze nu doen, vorig jaar was dit 34 procent. Twee jaar geleden was dit nog 39 procent. Dit blijkt uit de Beroepen en Arbeidsmarkt Survey (BAS) van Yacht.
Hoger opgeleide mannen reizen meer
Uit het onderzoek van Yacht blijkt duidelijk dat vooral mannen een grotere reisbereidheid hebben dan vrouwen. Bij de mannen is 56 procent bereid langer dan 30 minuten naar het werk te reizen. Bij de vrouwen is dat 43 procent. Het verschil tussen WO opgeleiden en HBO opgeleiden in bereidheid om te reizen is tien procent, 58 procent versus 48 procent.
ICT'er meest reisbereid
Dick Koopman, directeur bij Yacht: "Opvallend is dat ICT’ers het meest reisbereid zijn. Van hen is 61 procent bereid langer dan een half uur te reizen. Hogeropgeleiden werkzaam binnen communicatie/media en de detailhandel zijn het minst bereid te reizen (39 procent langer dan 30 minuten). Wat verder opvalt is dat men in Zeeland, net als vorig jaar niet tot bewegen is te krijgen. Niet alleen hebben zij doorgaans een lage reistijd. 72 procent is binnen 30 minuten op het werk, landelijk is dit 60 procent. Maar zij zijn ook niet bereid veel te reizen. Is in Nederland 50 procent bereid langer dan 30 minuten te reizen, in Zeeland is dat niet meer dan 43 procent. De nuchtere Zeeuw ontpopt zich tot een wat eigenwijze stugge Zeeuw. In mijn ogen moeten ze daar echt in beweging komen om de carrièrekansen te grijpen." Mensen in Flevoland zijn het meest reisbereid. Hier is 58 procent bereid langer dan een half uur te reizen.
ik ben best bereid om een afstand van bijv. 1 uur af te leggen, woon in Oost Zeeuws Vlaanderen. Maar met een uur reistijd sta je nog nergens! Bovendien moet ook de werkgever bereid zijn om iemand aan te nemen die op een iets grotere afstand woont, ook werkgevers hebben liever mensen die ''om de hoek'' wonen, kost een stuk minder aan reiskosten.
Ik ben inderdaad erg blij dat mijn werkgever in Utrecht mij heeft verkozen boven een studente in de regio Utrecht. ik reis al bijna 3 jaar dagelijks van Tilburg naar Utrecht en doe er bijna 1,5 uur heen en bijna 1,5 uur terug op omdat je altijd te maken hebt met files. toch zou ik nergens anders willen werken, ik ben erg blij met deze mooie kans!