43 procent Nederlanders mag dag na WK-wedstrijd later komen
16 juni 2014 -
De helft van de Nederlandse werknemers vindt dat zij door het WK ’s ochtends later op het werk mogen komen. 43 procent denkt dat hun baas daar geen problemen mee heeft, zes procent komt stiekem te laat. De helft zegt dat bij hen op het werk streng gelet wordt op laatkomers.
Dit blijkt uit onderzoek van Wetten van de Werkvloer onder 1.000 Nederlanders. Voetbal of geen voetbal, het overgrote deel van de Nederlanders gaat gewoon aan het werk de dag na een WK-wedstrijd. Wel zegt één op de tien ondervraagden moe te zijn of een kater te hebben op het werk na een avondje voetbal kijken. Twaalf procent meldt zich ziek of neemt de dag na een voetbalwedstrijd van het Nederlands elftal vrij. Ingrid Spierts, marketing manager bij NationaleVacaturebank: "Het WK begint nu echt te leven op de Nederlandse werkvloer. Werknemers vinden dat ook hun baas moeten bijdragen aan de sfeer, door een oogje toe te knijpen als zij op de dag na een wedstrijd van Oranje later komen. Dit moet echter niet de spuigaten uitlopen: werkgevers blijken nog steeds te controleren op laatkomers."
WK-pool op het werk
De WK-pool onder collega’s is onverminderd populair: 44 procent van de ondervraagden geeft aan een WK-pool te hebben op hun werk. In het merendeel van de gevallen gaat het om kleine bedragen. Zeven Procent legt 50 euro of meer in. Spierts: "Hoe meer geld er in de pot zit, hoe competitiever men natuurlijk wordt en hoe meer het WK gaat leven op de Nederlandse werkvloer. Dat zal soms ten koste gaan van de productiviteit, maar het werkt wel sfeerverhogend!" Nederlandse werknemers vinden wel dat het WK en het werk gescheiden moeten blijven. Een kwart ergert zich aan collega’s die alle wedstrijden analyseren of meer bezig zijn met voetbal dan werk. Tien procent ziet de oranje versieringen op de werkvloer als een doorn in het oog.
Over Wetten van de Werkvloer
Wetten van de Werkvloer is het platform waar NationaleVacaturebank.nl Nederland een stem geeft. Via doorlopende peilingen worden de wetten en ongeschreven regels op de Nederlandse werkvloer vastgelegd. Wat mag wel en wat is absoluut not done? Op het platform worden werkgerelateerde dilemma’s en situaties voorgelegd. Meningen worden gepeild en resultaten gedeeld, met als doel om met elkaar in gesprek te komen over de regels op de Nederlandse werkvloer.