Professionals zien mogelijkheden voor duurzame arbeidsparticipatie autisten
11 juni 2014 -
Het onderzoek ‘Participeren met een Autisme Spectrum Stoornis’ biedt professionals bruikbare sleutels om de arbeidsparticipatie van mensen met een autisme spectrum stoornis te vergroten. Dit bleek bij het gelijknamige congres op 4 juni jongstleden.
Circa 200 nprofessionals die dagelijks werken aan werk voor mensen met autisme zien goede mogelijkheden voor duurzame banen.
Wajong
In Nederland vallen veel mensen met autisme onder de Wajong-regeling. Slechts achttien procent van hen heeft een reguliere baan. Veranderende wetgeving, waaronder de Participatiewet, wil dat ook bij deze groep de arbeidsparticipatie toeneemt. Via zes deelstudies heeft AKC de afgelopen periode wetenschappelijke kennis en praktijkkennis vergaard om goed zicht te krijgen op de kansen en belemmeringen voor duurzame arbeidsparticipatie bij normaal tot hoogbegaafde Wajongers met een Autisme spectrum stoornis. Hierbij is onder andere gekeken naar de inzet van een ArbeidsCompetentieProfiel (ACP). Ook is onderzoek gedaan naar beroepscompetenties bij Wajongers met autisme. Het onderzoek leidde tot concrete aanbevelingen om de kracht en mogelijkheden van deze groep beter te benutten, zoals een grotere rol van het sociaal netwerk, aandacht voor prikkelgevoeligheid en verbetering van de duurzaamheid van werk.
Kennis inbedden in dagelijkse praktijk
Op 26 maart jl. publiceerde het Arbeidsdeskundig Kennis Centrum (AKC) deze bevindingen in het rapport ‘Participeren met een Autisme Spectrum Stoornis’. In vervolg hierop heeft AKC samen met UMCG en UWV op 4 juni jl. een gelijknamig congres georganiseerd. Doel van het congres: de kennis uit het onderzoek inbedden in de praktijk van professionals die dagelijks werken aan werk voor mensen met autisme. Circa tweehonderd van deze professionals waren aanwezig bij het congres. Naast de veelvuldige aandacht in de media opnieuw een teken van de grote betrokkenheid van publiek, pers en professionals bij de arbeidsparticipatie van mensen met autisme.
Relevant voor de praktijk
Jeanette Landsman, Senior onderzoeker Toegepast Gezondheidsonderzoek (TGO) van het Universitair Medisch Centrum Groningen, zette tijdens het congres de feiten over autisme helder op een rij. Ad van der Sijde, directeur behandelzaken Yulius Autisme & Academische Werkplaats Autisme ‘Samen doen’, concludeerde dat ‘Participeren met een Autisme Spectrum Stoornis’ voor de praktijk zeer relevant onderzoek is. Hij riep op vooral vanuit de behoefte van de cliënt met autisme te kijken, met expliciete aandacht voor hun sterke kanten en interesses. Dit pleidooi sluit direct aan bij een van de aanbevelingen van het onderzoek om vanuit meerdere invalshoeken het werkvermogen in kaart te brengen. Dat werken met autisme in de praktijk zeer goed mogelijk is, bleek ook uit een live interview met een werkgever en zijn autistische werknemer. Maatwerk in de begeleiding en aandacht voor werkomstandigheden waren hierbij succesfactoren.
Kennis borgen, kennis gebruiken
Aan het eind van het congres nam de heer F. Paling, lid Raad van Bestuur UWV, het onderzoeksrapport officieel in ontvangst van mevrouw M. Klompé (voorzitter bestuur AKC). De heer Paling benadrukte dat rond de invoering van de Participatiewet en de verschuiving van verantwoordelijkheden naar gemeenten het borgen van kennis uitermate belangrijk is. UWV stelt de kennis uit het rapport ter beschikking aan de eigen arbeidsdeskundigen en verzekeringsartsen.