4 juni 2014 -
Nederlanders zijn er ondertussen aan gewend dat hun arbeidscontracten steeds flexibeler worden. Had in 2002 nog bijna driekwart van ons een vaste baan, in 2012 was dat aandeel al gedaald tot 55 procent, en over tien jaar zal het niet meer dan 40 procent bedragen.
Wen er dus maar aan dat vastigheid op professioneel vlak tot het verleden behoort. Binnenkort zullen velen zelfs 'al hosselend' hun centjes bij elkaar moeten vergaren. Wat 'hosselen' is? Het woord wordt in Suriname gebruikt om aan te geven dat iemand via allerlei losse klusjes, die vaak niet langer duren dan een paar uurtjes of een dag, zijn geld bij elkaar scharrelt. In Suriname betaal je bijvoorbeeld iemand die voor je in de rij gaat staan om de energierekening te betalen, want aan bankoverschrijvingen doen ze daar nog niet.
Waarom hosselen?
Waarom wij hier in Nederland gaan hosselen? Omdat nieuwe technologie (software, robots, supercomputers) steeds meer werkzaamheden van ons mensen overnemen. Alleen al bij banken en verzekeraars gaan zo de komende jaren 50.000 tot 100.000 banen verloren, omdat de administratieve taken voortaan worden uitgevoerd door nieuwe software. Dit maakt veel mensen angstig, want niemand wil zijn baan verliezen, maar op zich is het een positief verschijnsel: technologie zorgt er immers voor dat onze productiviteit, en dus onze welvaart, toeneemt, en dat minder mensen meer uit de handen komt. Het gaat er daarom uiteindelijk om dat we het beschikbare werk beter verdelen en voor iedereen inkomenszekerheid veiligstellen.
Basisinkomen
Een deel van de oplossing zou volgens Adjiedj Bakas gevonden kunnen worden in het introduceren van een basisinkomen voor iedere Nederlander. Dat basisinkomen kan betaald worden door alle toeslagen en subsidies die we nu nog via ons belastingstelsel krijgen (huursubsidie, hypotheekrenteaftrek e.d.) af te schaffen en te gaan werken met een vlaktax, eventueel aangevuld met een extra tech-taks, dus een belasting op supercomputer, robots en software.
Nieuwe banen
Verder wijst Bakas erop dat er niet alleen maar banen verdwijnen, maar dat er ook nieuwe aankomen. Er zijn sectoren in onze economie aan te wijzen die booming business worden, zoals de biobased economy en it-security. In zijn boek Megatrends Werk heeft Bakas ook een lijst opgenomen met 100 beroepen die eraan komen of gewild blijven. Daar zitten opvallende banen tussen als toyboy en draagmoeder, bestaande banen als die van bioloog of actuaris, en nieuwe banen als de chief data officer en de corporate disruptor - dat laatste is iemand die binnen een grootbedrijf alles op de proef stelt wat normaal wordt gevonden en zo medewerkers uit hun comfortzone haalt en scherp houdt.
Een goede lezing over het basisinkomen (Klik hier)
Serge
|
|
6
-
06
-
2014
|
00
:
58
uur
Hoi Jeroen, Geniaal idee het basisinkomen. Vond de presentatie zeer scherp en interessant. Weet jij toevallig wie Joeri oltheten is? Waar kan ik meer over hem vinden voor onze uitzending. Deze video clip kwam ik ook tegen waar het basisinkomen wordt gepromoot. Ook een aanrader om te bekijken. (Klik hier)
Je ziet dat het steeds meer gaat leven onder de mensen.
Succes!
koen
|
|
10
-
06
-
2014
|
11
:
19
uur
Vermeld ook bij dat de burgers in suriname geen belasting betalen over hun inkomen. Er is geen wegenbelasting, geen waterschapbelasting, geen betaald parkeren. Ik kan nog meer bedenken.
In feite zijn de huidige ontwikkelingen op de arbeidsmarkt een trieste en gigantisch stap terug in het verleden. De arbeiders raken steeds meer rechten kwijt. We worden producten die gemakkelijk zijn uit te wisselen.
Een baan als toyboy is niet voor iedereen weggelegd.
Hannah Zending
|
|
10
-
06
-
2014
|
19
:
47
uur
I quote:
''In Suriname betaal je bijvoorbeeld iemand die voor je in de rij gaat staan om de energierekening te betalen, want aan bankoverschrijvingen doen ze daar nog niet.''
Zucht. so false. zucht
asha
|
|
11
-
06
-
2014
|
04
:
43
uur
In Suriname wordt loonbelasting van mijn salaris afgetrokken (zowel werkgevers/werknemersdeel). Een heleboel bedrijven zijn de afgelopen jaren hierop gecontroleerd en zijn bezig met de overstap ook heel kleine bedrijven. Wegenbelasting is gedeeltelijk in de verzekeringspremie verwerkt. In Suriname is er inderdaad niet een scala van belastingsstructuren, maar je kan een upcoming 3e wereldland met 500.000 inwoners, verspreidt over een heel groot oppervl. met andersoortige knelpunten niet vergelijken met een land als Ned met 18.000.000 inwoners. En trouwens ik heb net als in Nederland automatische overboekingen bij de nutsvoorzieningen, ik heb al jaren geen rij bezocht voor betalingen.
De flexibilisering van de arbeidsmarkt is al tijden aan de gang uit onderzoek van o.a. de ABU blijkt dat dit alleen nog maar zal toenemen. Ook het wisselen van baan zal hierdoor zeker flexibel blijven.