2 juni 2014 -
Bijna twee derde van de Nederlanders denkt niet dat de crisis al voorbij is. Daarom wordt er dit jaar ongeveer even hard op de centen gelet als vorig jaar. 67 procent van de Nederlanders bezuinigt dit jaar, bijvoorbeeld door grote aankopen uit te stellen of goedkoper op vakantie te gaan.
Dat meldde Nibud vrijdag via Nieuws.nl. Vorig jaar gaf 70 procent aan te willen bezuinigen.
Drie op de tien ondervraagden geeft aan dit jaar wel meer uit te gaan geven dan in 2013. Hoogopgeleide mannen met een bovenmodaal inkomen zeggen dat vaker dan andere groepen. Door de bank genomen is deze groep positiever over de economische vooruitzichten dan de rest van de samenleving.
Eigen woning opknappen
Van de mensen die weer vaker de portemonnee willen trekken heeft het opknappen van de woning de hoogste prioriteit. Op plek twee volgt nieuwe kleding en op drie staat een vakantie. Vakanties zijn voor een groot deel van de Nederlanders juist een kostenpost waarop wordt beknibbeld. 52 procent bezuinigt daar dit jaar op, tegen een kwart die juist extra geld in een vakantie stopt. Daarbij is er een flink verschil tussen hoge en lage inkomens. Zeven op de tien huishoudens met een laag inkomen gaf vorig jaar minder aan een vakantie uit, tegen 36 procent van de hoge inkomens.
Uitstellen grote aankopen
Het uitstellen van grote uitgaven is een paardenmiddel om geld te besparen, blijkt uit het onderzoek van het Nibud. Volgens het instituut proberen consumenten eerst goedkope alternatieven te zoeken voor wat ze eigenlijk willen hebben voordat ze besluiten te wachten met kopen. Pas als er echt geen geld is, wordt de koop uitgesteld.
Bezuinigingsdrift
Het is 'begrijpelijk' dat Nederlanders nog niet met geld smijten. De hoge werkloosheid en de onzekerheid die met de slechte economie gepaard gaat, leiden ertoe dat de 'bezuinigingsdrift van Nederlanders nog niet voorbij is', concluderen de onderzoekers.
Bron:Nieuws.nl