2 juni 2014 -
Brievenbusmaatschappijen leveren Nederland jaarlijks miljarden euro's op. Daar staat tegenover dat bedrijven door constructies via brievenbusmaatschappijen jaarlijks over tientallen miljarden geen of weinig belasting betalen.
Ook liepen ontwikkelingslanden door constructies via brievenbusmaatschappijen in de afgelopen drie jaar honderden miljoenen per jaar mis. Dit en meer staat in het boek 'Brievenbus maatschappijen', dat vandaag door SEO Economisch Onderzoek en uitgeverij Business Contact is uitgebracht. De auteurs (Barbara Baarsma, Marco Kerste en Jarst Weda) willen hiermee de maatschappelijke en beleidsdiscussie voeden met reële analyses op basis van de meest actuele feiten en cijfers.
BFI's
Bijzondere financiële instellingen (bfi's), zoals brievenbusmaatschappijen officieel heten, worden vooral gebruikt om geld van het ene internationale bedrijfsonderdeel naar het andere door te sluizen. Er zijn er ruim twaalfduizend in Nederla nd, en ze zijn vaak in het nieuws. De feiten, cijfers en achtergronden blijven onderbelicht. Dit boek geeft inzicht in kritieke aspecten die tot nu toe onvoldoende zijn onderkend. De auteurs geven - niet op morele, niet op fiscale, maar op economische gronden - antwoord op de vragen: wat zijn brievenbusmaatschappijen? Hoeveel geld gaat erin om? Wat leveren die bfi's de Nederlandse staat nu werkelijk op? Wat zijn de risico's? Hoeveel belastinginkomsten lopen ontwikkelingslanden mis? Over welke geldstromen wordt nagenoeg geen belasting betaald?
Geen of weinig belasting
Regels bedoeld om dubbele belastingheffing te voorkomen, bieden bedrijven, bedoeld of onbedoeld, de mogelijkheid heel weinig of helemaal geen belasting te betalen. Hoewel legaal, is dit één van de kernpunten uit de maatschappelijke discussie over bfi's. Dat zij potentieel opgezet en gebruikt kunnen worden om belasting te ontwijken, is een risico voor het imago van Nederland en een mogelijk concurrentienadeel voor bedrijven die niet internationaal opereren. De financiële stromen die via bfi's lopen en waarover weinig tot geen belasting betaald wordt, lopen in de (tientallen) miljarden euro's. Een ander nadeel is dat ontwikkelingslanden belastingopbrengsten mislopen doordat financiële stromen via bfi's lopen. Over de afgelopen drie jaar werd gemiddeld 180 tot 810 miljoen euro per jaar misgelopen, afhankelijk van de definitie van ontwikkelingsland die gehanteerd wordt. Daartegenover staan voordelen voor Nederland. Bfi's dragen naar schatting 2,2 tot 3,7 miljard euro per jaar bij aan de Nederlandse economie in de vorm van belastingen, loonkosten en diensten die ze inkopen bij zakelijke dienstverleners. Daarmee verschaffen zij direct en indirect werkgelegenheid aan ongeveer 7600 tot 14 700 mensen (fte's).
Over brievenbus firma's en bv'tjes etc
In Engeland wil men bedrijven belasting laten betalen waar het verdiend wordt.
Misschien wel en goed idee.
Verminderd het gesjoemel.
Nou nog iets bedenke waardoor het onmogelijk wordt dat bijvoorbeeld een tandarts er 7 bv'tjes op na kan houden.