zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Farmaceutische sector negeert informatierisico´s

12 mei 2014 - De farmaceutische sector ontkent collectief het bestaan van informatierisico´s, blijkt uit onderzoek van Iron Mountain. Weliswaar heeft 90 procent van de bedrijven informatiebeleid ontwikkeld, maar slechts 47 procent neemt de moeite om te controleren of dit werkt en wordt nageleefd.

Datalekken brengen hoge kosten met zich mee en vormen daardoor een groot risico voor de branche.


Voor het onderzoek ondervroeg PwC senior managers bij 600 Europese bedrijven van 250 tot 2500 medewerkers in Nederland, Duitsland, Frankrijk, Hongarije, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Naast de farmaceutische sector komen de respondenten uit de juridische, productie-, verzekerings- en technologiesector.

Kostenpost
Datalekken zijn een kostbare aangelegenheid. Uit recent onderzoek naar datalekken blijkt dat de kosten die een datalek met zich meebrengt in zwaar-gereguleerde sectoren zoals de farmaceutische sector, aanzienlijk hoger zijn dan in andere sectoren. Gemiddeld bedragen de kosten van een datalek in de farmaceutisch sector omgerekend 152 euro per hoofd van de bevolking. Gerekend over alle sectoren is dat 100 euro per hoofd van de bevolking. Het gaat om aanzienlijke kosten, zeker in de wetenschap dat het aantal datalekken met 50 procent per jaar toeneemt. In deze berekeningen wordt nog geen rekening gehouden met de gevolgen voor de bedrijfsreputatie, de concurrentiepositie en de klantentrouw.

Dagelijkse bedrijfsvoering
Zorgwekkend is dat meer dan één derde van de farmaceutische bedrijven (35 procent) datalekken en dataverliezen beschouwen als onvermijdelijk onderdeel van de dagelijkse bedrijfsvoering. Opmerkelijk is dat meer dan de helft (54 procent) beweert geen zaken te willen doen met organisaties die zijn getroffen door datalekken of dataverlies. Het Iron Mountain onderzoek signaleerde dat de grootste valkuil een zelfgenoegzame houding is.
"Kennis is van levensbelang in de farmaceutische sector. Van ruwe data uit experimenten, tot complexe chemische formules; van zorgvuldig uitgevoerd geneesmiddelenonderzoek, tot intellectuele eigendomsrechten - zonder deze informatie is de sector niet in staat te presteren. Het kost immers jaren om nieuwe geneesmiddelen te ontwikkelen en de kosten hiervan nemen alleen maar toe. Bij verlies of beschadiging van deze vertrouwelijke informatie, brengt een organisatie zichzelf en zijn klanten onherroepelijk in gevaar. Bewustwording en een verantwoord beheer van informatierisico´s zijn van vitaal belang voor het gezond functioneren van de Europese farmaceutische sector," zegt Jeroen Strik van Iron Mountain.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Regelgeving gegevensbescherming op de schop – een eerste reactie
 In acht stappen naar Verantwoord Informatiebeheer
 Vijf tips om uw informatie beter te beschermen
 Ziekenhuizen hebben inhaalslag te maken op gebied van risicomanagement
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10