zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Kwart werkplekken nog altijd ongezond

9 mei 2014 - Bijna een kwart (23 procent) van de werkplekken blijkt nog altijd ongezond te zijn. Dit blijkt uit onderzoek dat Vereniging Schoonmaak Research (VSR) deed in 40 kantoorpanden. Het percentage ongezonde kantoorplekken is in de afgelopen twee jaar nauwelijks gewijzigd.

Wat betreft de gezondheidsrisico's springt de luchtvochtigheid het meest in het oog. Bij 88 procent van de werkplekken ligt de luchtvochtigheid onder de norm van 40 à 50 procent. Een te lage luchtvochtigheid resulteert in overlast en irritaties en verhoogt de vatbaarheid voor virussen.


Het CO2-gehalte is in vergelijking met het onderzoek van twee jaar geleden iets verbeterd. In 2012 was dit gehalte bij 50 procent van werkplekken nog onder de streefwaarde van minder dan 800 ppm (parts per million), inmiddels is dit percentage gestegen naar 75 procent.
Het aantal negatieve uitschieters daalde. In 2012 scoorde een op de vijf werkplekken nog slecht, inmiddels is dat een op de 40. CO2 is in deze concentraties weliswaar geen directe bedreiging van de gezondheid, maar is wel een indicator van effectiviteit in luchtverversing.

Verbetering
Ook op andere gebieden is een verbetering te zien. Bij microbiologische waarden - de aanwezigheid van schimmels en bacteriën - scoort 75 procent goed, terwijl in 2012 nog bijna 40 procent matig tot slecht scoorden. Dit wil zeggen dat nog altijd een kwart van de werkplekken te hoge concentraties van schimmels en bacteriën heeft.
De fijnstofconcentratie was op 40 procent van de werkplekken slecht, nu is dat slechts bij een op de 40 het geval.
De gemeten temperatuur valt in het merendeel van de werkplekken binnen de norm van 20-24 graden Celsius.

Cleandesk
Een matige clean desk, waarbij er redelijk tot veel losse spullen op het bureau liggen, vormt een mogelijke bron voor verontreiniging met micro-organismen. Bovendien bemoeilijkt dit de schoonmaak. Waar twee jaar geleden nog 72 procent van de onderzochte werkplekken onder de maat was, is dat nu nog maar 35 procent.
Een goede discipline op de werkplek vertaalt zich naar minder stof en microbiologische vervuiling op en rond de werkplek.

Positieve uitzondering
Een positieve uitzondering in het onderzoek was een kantoor van OVG Real Estate aan de Martenmeesweg in Rotterdam. In tegenstelling tot de meeste kantoren was de luchtvochtigheid in dit pand in orde en ook de CO2-concentratie bleef ruim onder het maximum. Uit de microbiologische analyse blijkt dat geen microbiologische parameters zijn aangetroffen boven de norm.
Kortom: Ongezonde werkplekken brengen risico's met zich mee voor de medewerkers. Uit dit onderzoek blijkt dat er nog veel te verbeteren is, maar met het benoemen van de positieve uitschieter wil VSR benadrukken dat er ook kantoren zijn waar het wél heel goed gaat.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Werkgever heeft weinig interesse in gezondheid werknemer
 ‘Overwerk is ongezond'
 Alleen leuke collega's zijn belangrijker dan gezond kantoorklimaat
 Kwart van de werkplekken is ongezond
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10