Hoog opgeleiden het meest bereid om gratis te werken
5 mei 2014 -
Naarmate jongeren een hogere opleiding hebben genoten, tonen ze ook een grotere bereidheid om tijdelijk gratis te werken en zodoende ervaring op te doen. Dat blijkt uit onderzoek van Adecco onder Britse jongeren tussen zestien en 24 jaar, zo schrijft Express.be.
49 procent van de jongeren bleek bereid tijdelijk gratis te werken om een plaats op de arbeidsmarkt te kunnen veroveren. Ook bleek dat 47 procent van de respondenten bereid is om elke beschikbare baan te aanvaarden. Die cijfers zijn volgens Adecco in tegenspraak met opmerkingen dat de jongere generatie zich bijzonder kieskeurig opstelt op de arbeidsmarkt.
Lagere opleidingen
Naarmate het opleidingsniveau daalt, neemt ook de bereidheid gratis te werken verder af. Bij jongeren met een diploma middelbaar onderwijs geeft nog maar 54 procent aan gratis werk te willen overwegen. Bij de laagstgeschoolden blijkt die bereidheid tot 38 procent teruggevallen te zijn.
Afwijzing
De onderzoekers stellen verder dat 69 procent van de jongeren over een periode van twaalf maanden tot tien sollicitaties heeft verstuurd. Bij veertien procent is er sprake van meer dan twintig sollicitaties. Desondanks bleek dertien procent van de respondenten op geen enkele sollicitatie een uitnodiging voor een gesprek te hebben ontvangen, terwijl 54 procent slechts één keer voor een onderhoud met een potentiële werkgever werd uitgenodigd.
Werkervaring
"Het onderzoek toont aan dat de carrière van jongeren vaak door een gebrek aan werkervaring wordt geremd," benadrukt Alex Fleming, managing director van Adecco. "Er blijkt immers dat het gebrek aan ervaring bij 54 procent van de ondervraagden reden was voor het negatieve resultaat van een sollicitatiegesprek."
Velen vinden het zo moeilijk om hun professionele carrière op gang te krijgen dat ze bereid zijn om met gratis werk de nodige ervaring op te doen. Dat is fundamenteel oneerlijk. Jongeren verdienen een kwalitatieve begeleiding. Ondernemers moeten in samenwerking met het onderwijs en de ouders garanderen dat jongeren zich met voldoende expertise op de arbeidsmarkt kunnen aanbieden."
Bron:Express.be