Twee tips om het Bring Your Own Bewustzijn te vergroten
1 mei 2014 -
Het gebruik van persoonlijke devices en applicaties binnen organisaties brengt risico’s met zich mee. Zo kan een verscheidenheid aan accounts en wachtwoorden problemen opleveren. Maar denk bijvoorbeeld ook aan een iPad zonder wachtwoordblokkade die uw medewerkers kunnen verliezen of uitlenen.
Maar één van de grootste risicofactoren is het bewustzijn van uw personeel over deze gevaren. Als zij hiervan volledig op de hoogte zijn, perkt u automatisch deze risico’s al een beetje in. De mens is immers vaak de zwakste schakel. Dat is in veel gevallen zo, maar bij IT-security in het bijzonder. Noel Eckhart, countrymanager van Projectplace Nederland, geeft twee tips om deze bewustwording bij uw personeel te creëren.
1. Bespreek de risico’s
Plan eens een middag met uw personeel in om de gevolgen van het gebruik van bijvoorbeeld gratis tools te bediscussiëren. Zo worden ze bewust van de nadelen en risico’s. Een andere optie is het in samenspraak met uw medewerkers inrichten van een eigen appstore. Hierin geeft u medewerkers keuze uit verschillende, maar veilige, applicaties om te gebruiken. En door te overleggen welke apps in de store komen, weet men dat de apps in de store veilig en betrouwbaar zijn en andere niet. Bijkomend voordeel is dat een manager overzicht houdt over welke applicaties er gebruikt worden door het personeel.
2. Stel een beveiligingsbeleid op
Een van de beste manieren om ervoor te zorgen dat data veilig is en blijft, is een heldere en eerlijke communicatie naar medewerkers. Een beveiligingsbeleid is hierbij een handig hulpmiddel. Dit document geeft weer hoe een bedrijf zijn waardevolle assets (data, maar ook processen) het best beschermt. Het gaat hierbij niet alleen om harde regels. Iets simpels als ‘sla een concurrentiegevoelig document niet op op een USB-stick’, kan sommige medewerkers al behoeden van een dergelijke ‘onschuldige’ fout.
IT-security
In een notendop draait IT-security hierom: men is altijd online, altijd bereikbaar en daardoor ook altijd kwetsbaar. Als binnen een organisatie iedereen dit in zijn achterhoofd houdt, is er in ieder geval bewustzijn gecreëerd. Dat is essentiële stap naar de veiligheid van data.