zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nederland weer in Top vijf WEF Global Information Technology

24 april 2014 - Het World Economic Forum (WEF) lanceerde gisteren de  dertiende editie van het Global Information Technology Report. Het rapport toont jaarlijks de zogenaamde 'Networked Readiness Index'. Deze index vergelijkt 148 economieën ter wereld op grond van hun vermogen om ICT aan te wenden voor economische groei, innovatie, werkgelegenheid en maatschappelijk welzijn.

Net als vorig jaar leiden Finland, Singapore en Zweden de Networked Readiness Index. Waar Nederland vorig jaar verraste door te stijgen naar een vierde positie in de ranglijst, weet zij deze positie dit jaar te behouden.



Nederland diensteneconomie
Nederland als diensteneconomie heeft snel en kundig het belang van ICT voor innovatie en concurrentievermogen onderkend. ICT is doorgedrongen in alle aspecten van de Nederlandse maatschappij, zoals blijkt uit het aantal huishoudens dat een computer heeft (eerste positie) met toegang tot internet (derde positie), de overheidsdiensten die online beschikbaar zijn (vijfde positie), en de bedrijven die online transacties uitvoeren met klanten (vierde positie) en andere bedrijven (elfde positie). Nederland is koploper op het gebeid van intensiteit van internet en telefonie concurrentie (eerste positie), mobiel netwerkbereik (eerste positie; 100 procent bereik op basis van populatie), het aantal afgesloten breedband internet abonnementen (tweede positie), en veiligheid van internetservers (tweede positie). Daarnaast heeft Nederland de maximale score behaald op de zogenaamde 'E-participatie Index' van de Verenigde Naties.

Betaalbaarheid ICT-structuur
Nederland scoort echter minder goed op de betaalbaarheid van ICT infrastructuur en digitale content zoals blijkt uit de hoge tarieven voor mobiel bellen (106de positie) en breedband internet (69ste positie). Tevens ontbreekt een duidelijke overheidsvisie voor de toekomstige toepassingen voor ICT (41ste positie) en weten vooral bedrijven in Nederland onvoldoende de mogelijkheden van ICT te benutten voor economische groei en hoogwaardige werkgelegenheid (22ste positie).

Digitale kloof
Opkomende economieën zoals China (62ste positie), Brazilië (69ste positie) en India (83ste positie) verliezen nog meer positie en de digitale kloof met Westerse geavanceerde economieën wordt alleen maar groter. Maar ook binnen de Europese Unie lopen de Zuid- en Oost Europese economieën duidelijk achter in ICT toepassingen ondanks de Digitale Agenda van de Europese Commissie.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Inspelen op ICT-strategie noodzaak voor ICT-organisaties
 Europese high tech sector in gevaar
 ICT-projecten bij de rijksoverheid hoeven niet mis te gaan
 Regie op ICT: dé oplossing of toch niet
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10