15 april 2014 -
Bijna 50 kilo voedsel gooit iedere Nederlander per jaar weg - oftewel ongeveer veertien procent van al het eten in ons land. Vooral rijst, pasta en brood belanden in de prullenbak. Parsia Tayebi, consultant bij Essent/RWE en vorig jaar uitgeroepen tot 'Best Young Leader in Sustainability', gaat er samen met vier andere jonge duurzame leiders iets aan doen.
In China gaat het vijftal vanaf maandag op zoek naar een goed idee om rijstverspilling te voorkomen. En dat vervolgens in Nederland implementeren. Van alle rijst wordt in Nederland maar liefst 38 procent ongebruikt weggekieperd. Daarmee is het de nummer een op de lijst van verspild voedsel. "Deze verspilling van voedsel zorgt voor onnodige milieubelasting door CO2-uitstoot, energieverbruik, watergebruik, transportkilometers en afvalverwerking," vertelt Tayebi. 'In China, de grootste producent én consument van rijst, hebben ze veel ervaring met het voorkomen van rijstverspilling. Vandaar dat we daar op zoek gaan naar ideeën die we kunnen gebruiken om in Nederland minder rijst te verspillen. En zo onze voedselketen verder te verduurzamen."
Winnaars Nudge Leadership Challenge
Tayebi onderneemt de reis van 14 tot en met 25 april samen met Jochem van Hessen (Winkelman Van Hessen), Karlijn Jonker (Interface), Leonie Schapink (Van Doorne) en Marjolein Mann (Ministerie van Infrastructuur en Milieu). Alle vijf werden ze eind vorig jaar uitgeroepen tot 'Best Young Leaders in Sustainability 2013'. Ze wonnen de Nudge Leadership Challenge, een prestigieuze competitie over leiderschap en duurzaamheid voor de jonge leiders van de toekomst.
Duurzaam leiderschap in praktijk brengen
Als winnaars won het vijftal een reis 'met een missie' naar China, en daarmee de kans om hun leiderschap in duurzaamheid in de praktijk te brengen. In oktober vorig jaar begonnen ze met het bedenken en uitwerken van een missie, het opzetten van een uitgebreid onderzoek, het leggen van contacten en het vaststellen van hun doel: na tien dagen China, terugkomen naar Nederland met tenminste een 'best practice' die in Nederland gelanceerd kan worden om de verspilling van rijst aan te pakken.
Jaar van de Voedselverspilling
Tayebi, die als consultant werkt bij Essent/RWE, verheugt zich op de reis: "Dat de reis naar China zou gaan stond vast maar de invulling van de missie mochten we zelf bepalen. Omdat 2014 het Jaar tegen de Voedselverspilling is, en de overheid het onderwerp hoog op de agenda heeft staan, leek ons dat een passend thema om bij aan te sluiten. Zeker als je de feiten over voedselverspilling in Nederland bekijkt. Binnen de vele uitdagingen die er zijn in de verduurzaming van de voedselketen, kiezen wij ervoor om te kijken naar de verspilling van eten in het algemeen, en die van rijst in het bijzonder. Want van dat laatste gooien wij immers een hoop weg, en tegelijkertijd weten ze er in China veel van hoe je dat kunt tegengaan."