zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Minder woningexecuties, verliezen ruim 100 miljoen euro

14 april 2014 - Woningeigenaren die hun hypotheeklasten niet meer kunnen betalen worden in de praktijk geconfronteerd met een gedwongen verkoop, onderhands of via een zogenaamde executieveiling. In 2013 zijn door het Kadaster 1.863 executieveilingen geregistreerd.

In vergelijking met 2012 is dit een daling van 25 procent, in vergelijking met 2011 zelfs 34 procent. De afname is echter niet representatief omdat steeds meer woningen via een gedwongen onderhandse verkoop worden verkocht. Hier is geen sprake van een executieveiling en deze verkopen krijgen een plaats tussen de reguliere woningtransacties. Een bevestiging hiervan zijn terug te zien in de jaarcijfers van de Stichting Waarborgfonds eigen Woningen. Hieruit blijkt dat in 2013 ruim 4.500 huishoudens een beroep hebben gedaan op de Nationale Hypotheek Garantie, een stijging ten opzichte van 2012 van 27 procent.



Resultaten executies
Wat wel representatief blijft zijn de resultaten van de executieveilingen. Evenals in 2009 onderzocht Woningmarktcijfers.nl data van het Kadaster. Het onderzoek heeft betrekking op 250 transacties waarbij naast de veilingopbrengst ook een oorspronkelijke aankoopsom bekend is. Tevens moet sprake zijn van een doorverkoop na de veiling. De oorspronkelijke aankoopsom is geïndexeerd met de regionale prijsontwikkeling. Er is verder geen rekening gehouden met waardevermeerdering door verbouwing of waardedaling door slecht onderhoud of andere oorzaken. De oorspronkelijke aankoopsom van deze transacties kwam uit op 203.500 euro. Na indexatie bedraagt de marktwaarde in het veilingjaar 187.700 euro. De woningen zijn gemiddeld 84 maanden in eigendom. De veilingopbrengst bedraagt gemiddeld 124.000 euro. Het verlies per geveilde woning kan worden vastgesteld op 63.700. Vervolgens is gekeken na de verkoopopbrengst bij doorverkoop. De doorverkoop vindt gemiddeld plaats binnen vier maanden na de veilingmaand. De gemiddelde verkoopprijs komt uit op 157.000 euro. De bruto winst bij doorverkoop, zonder rekening te houden met veiling- en opknapkosten, kan worden vastgesteld op 33.000.

Geld verdienen
De resultaten wijken nauwelijks af van de resultaten uit het onderzoek van 2009. Ook in 2013 bedraagt het vermogensverlies van executieveilingen meer dan 100 miljoen euro. Inclusief de onderhands gedwongen verkopen kan wellicht op het dubbele bedrag worden gerekend. Uit de cijfers kan men concluderen dat het veilingsysteem de afgelopen jaren niet wezenlijk is verbeterd. De veilingopbrengst is gemiddeld 34 procent lager dan de geschatte marktwaarde, de prijs bij doorverkoop 25 procent hoger dan de veilingprijs. Dat betekent dat er partijen zijn die nog steeds fors geld kunnen verdienen bij de aankoop op een veiling.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Nederlander verwacht stabilisatie of prijsstijging woningen
 Aantal koopwoningen van minder dan een ton verdubbeld
 Vertrouwen woningmarkt stijgt twaalf maanden op rij
 Woningtekort zal zijn verdubbeld in 2020
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10