20 juli 2003 -
Of topmanagers veel moeten verdienen omdat Europese bedrijven anders geen toptalent binnenkrijgen wordt sterk betwijfeld. Voor een andere beroepsgroep is het aantoonbaar wel waar: wetenschappers.
Veel wetenschappers kiezen voor een loopbaan in de Verenigde Staten. En dat terwijl Europa 700 duizend extra onderzoekers nodig heeft.
Meer geld voor kenniseconomie Dat blijkt uit een vrijdag gepresenteerd onderzoek van de Europese Commissie. Europa wil in 2010 's werelds meest concurrerende kenniseconomie zijn. Daartoe zouden de lidstaten 3 procent van hun bruto nationaal product moeten uitgeven aan onderzoek en ontwikkeling. Momenteel is dat 2 procent.
Promovendi verlaten Europa Volgens de Commissie leveren Europese universiteiten per duizend inwoners meer promovendi af dan de VS, maar telt het werelddeel minder wetenschappers dan de VS of Japan. Veel Europese promovendi verlaten na het behalen van hun doctorstitel het continent. Elders vinden ze interessanter en beter betaalde banen.
Arbeidsvoorwaarden en minder barrières Door goede arbeidsvoorwaarden te scheppen moet er een einde komen aan die braindrain. De Commissie denkt onder meer aan hogere salarissen, maar vooral aan het weghalen van praktische barrières. Zo moet het wetenschappers eenvoudiger worden gemaakt binnen de vijftien EU-lidstaten te werken. In deze landen zouden vergelijkbare arbeidsvoorwaarden en beoordelings- en functioneringsmethoden moeten komen. De overstap van een universiteitsbaan naar het bedrijfsleven verloopt vaak moeizaam. Ook verhuizen van een universiteit in het ene land naar een ander heeft te veel voeten in de aarde.