Vraag naar hoogopgeleide technici flink in de lift
14 april 2014 -
Op landelijk niveau is de vraag naar hoogopgeleide technici opnieuw gestegen; wel zijn duidelijke regionale verschillen waarneembaar in de vacatureontwikkeling. Ten opzichte van het eerste kwartaal 2013 is de vraag naar hoogopgeleide technici gestegen met dertien procent.
De regio Eindhoven vormt hierop een uitzondering. Hier daalde het aantal vacatures met zeven procent. Dit blijkt uit de analyse 'Trends en ontwikkelingen op de technische arbeidsmarkt over het eerste kwartaal van 2014' van Hilbrand van der Kooi, competence director Technology bij Yacht.@
Eindhoven maakt pas op de plaats
Opmerkelijk is de sterke groei in vraag in het westen van het land. In de regio's Amsterdam en Rotterdam steeg de vraag naar technici met respectievelijk 37 procent en 26 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van vorig jaar. De vraag naar technici in de regio Amsterdam overstijgt nu die van de regio Eindhoven, die als vanouds de grootste behoefte kent. De daling in de vacatureontwikkeling in Eindhoven is te verklaren door een heroriëntatie op ontwikkelprogramma's bij enkele grote spelers in de regio waardoor er minder behoefte is aan ontwikkeling- en innovatiecapaciteit. Deze heroriëntatie vloeit voort uit een veranderde klantvraag. De gevolgen van deze heroriëntatie zijn te zien in een daling van het aantal vacatures voor designers bij de omvangrijke keten van toeleveranciers van producten en diensten. De groei in de regio's in de regio's Amsterdam en Rotterdam is het gevolg van fors hogere investeringen door bedrijven in onderhoudsprogramma's. De laatste jaren zijn deze investeringen achtergebleven. Nu wordt er een inhaalslag gemaakt, met als gevolg een forse stijging in vacatures voor engineers en projectleiders. "De grootverbruiker Eindhoven lijkt hiermee een pas op de plaats te maken, wat niet betekent dat de boel daar stilstaat; ook daar blijft de vraag hoog," aldus Van der Kooi.
Minder ontwikkeling en innovatie
De nadruk in de vacatureontwikkeling binnen het vakgebied techniek ligt op dit moment op realisatie en minder ontwikkeling en innovatie. De totale vraag naar designers stabiliseert op hetzelfde hoge niveau als een jaar geleden, terwijl de vacatures voor engineers en technisch projectleiders verder gestegen zijn met respectievelijk twaalf en negentien procent. "Hiermee neemt de druk op de schaarse groep engineers met een werktuigbouw opleiding sterk op, ontwikkelen van nieuw talent is dus het devies," aldus Van der Kooi. Het is van groot belang om de rol die Nederland nu speelt op het vlak van ontwikkeling en innovatie te koesteren om de concurrentie positie van Nederland zeker te stellen. De lobby vanuit de overheid en het bedrijfsleven om Nederland als HighTech land neer te zetten is dan ook een goede zaak.
In alle eerlijkheid is deze publicatie een beetje prediken voor eigen parochie. Je kunt namelijk met alle eenvoud van de wereld vacatures publiceren met als inhoud op zoek te zijn naar hoogopgeleide technici, maar wanneer je dit doet voor medior functies is dat nogal weinig zeggend.
Talent (h)erkenning
Er moet worden gezegd dat het gros van de tussenhandelaren voor personeel wel stelt dat zij in staat zijn talent te herkennen, maar dat de realiteit beduidend anders ligt. Talent is nu eenmaal niet een cv, een interview met de professional, al of niet aangevuld met die of gene assessment test.
Nieuw talent
Als men niet begrijpt dat het bestaande potentieel word veronachtzaamt, onder de meest uiteenlopende pregnante reden, dan word het een beschamende vertoning, iets dat het steeds meer is verworden sinds het uitbreken van de crisis in 2008.
Men predikt en roept om dat nieuw een aankomend talent, maar kan dat alleen al niet eens waar maken en is daarom debet aan een miljardenschade aan de NL economie en eigen klanten.
Overheid en falen
Wanneer de overheid zelf dit gegeven niet eens weet te onderkennen, dan toont dit meteen de impotentie en incompetentie van die overheid om op ordentelijke wijze met visie een beleid te voeren op dit vlak.
Dit maakt dan dat publicaties als deze slechts 'windowdressing' is, niet meer dan dat.