zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nederland beter bestand tegen volgende crisis

4 april 2014 - Nederlandse organisaties zijn beter in staat zich snel aan te passen bij een crisis dan een jaar geleden. Het aantal organisaties dat in zwaar weer terechtkomt bij een crisis is gedaald van 26 procent naar zeventien procent. Een spectaculair resultaat van vijf jaar crisis.

Door schade en schande is men wijs geworden. Het ontslagen personeel (veelal cruciale kennis) blijkt toch weer snel nodig. Een eventuele volgende crisis zal naar verwachting minder impact hebben op de BV Nederland. Dit blijkt uit onderzoek van Yacht. Wat we vooral zien is dat organisaties zoveel hebben bezuinigd op personeel dat deze organisaties zich niet meer kunnen ontwikkelen. Daar zijn mensen en hun expertise voor nodig. Cruciale kennis is het bedrijf uitgevloeid en dat kan op termijn fatale gevolgen hebben. Organisaties brengen nu, door schade en schande wijs geworden, in hoog tempo in kaart wie welke kennis heeft en welke mensen van cruciaal belang zijn voor de organisatie en behouden moeten worden. Ook  denken ze na over waar en hoe zij aan nieuwe expertise kunnen komen. Dat is de echte breuk met het recente verleden.



Personeel geen kostenpost maar absolute noodzaak.
Dick Koopman, directeur bij Yacht: "Wat absoluut nodig is, is dat organisaties vooruitkijken als het gaat om personeel. Dus niet personeel zien als kostenpost, zoals het de afgelopen jaren vooral was. U moet uw plannen als organisatie vertalen naar een personeels- en kennisplan. Waar wilt u naar toe de komende jaren, welke mensen hebt u nodig, heeft u die al of moet jue die gaan zoeken? Die stap wordt nu meer gezet dan een jaar geleden. En gelukkig maar want als we dat niet doen dan zijn we aan de wereldeconomie overgeleverd."

Zorg en overheid langzaam crisisbestendiger.
Uit het onderzoek van Yacht blijkt ook dat niet iedere branche even sterk bezig is geweest met het veiligstellen van hun eigen voortbestaan. Zorg (zestien procent niet wendbaar) en overheid (twintig procent niet wendbaar) bleven duidelijk achter bij de rest van Nederland. Maar het tij lijkt gekeerd te zijn. Ook daar ziet Yacht  minder achterblijvers.
Al met al kan geconcludeerd worden dat organisaties beter bestand zijn tegen een eventuele nieuwe crisis. Zij denken meer na over hun eigen toekomst en zetten er acties op. Dat stemt positief.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Crisis goed voor vernieuwing en innovatie
 ‘De uitzendbranche moet innoveren!’ - deel 2
 Toezichthouder: crisis heeft positief effect op toezichthoudend Nederland
 Miljonairs positiever over ontwikkeling eigen vermogen en economie
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10