zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Tekort stageplaatsen MBO is makkelijk oplosbaar

2 april 2014 - Dat MBO-opleidingen, als gevolg van het tekort aan stageplaatsen, middels een loting het aantal leerlingen per opleiding moeten reduceren, is grotendeels direct oplosbaar.

Uit onderzoek van de stichting Samenwerking Beroepsonderwijs en Bedrijfsleven (SBB), blijkt dat er afgelopen jaar 14.500 van de in totaal 514.000 MBO-studenten geen leer-werkplek konden vinden.


De grootste oorzaak van dit tekort aan stageplaatsen zit in de sectoren die door de crisis zijn getroffen. De afgelopen twee jaar zijn er in de sectoren bouw, transport, logistiek en kinderopvang 20.000 leer-werkplekken verloren gegaan.

Rare regeling
Rob Kriegsman, directeur van Stageplaza, zegt hierover: "Waarom ontvangen MBO stagiares die een BBL opleiding volgen minimum jeugdloon, terwijl HBO stagiares die een meewerkstage volgen, slechts een vergoeding van 300 euro per maand ontvangen?"
Deze rare regeling dat MBO-studenten binnen hun leer-werkplek het minimum jeugdloon moeten ontvangen, maakt in tijden van crisis de situatie onnodig moeilijk en dat gaat ten koste van de opleidingskansen van deze MBO-ers. De meeste van deze MBO-studenten wonen nog bij hun ouders, dus maken relatief weinig kosten. Ook zullen de ouders hun kinderen liever naar school zien gaan en in aanmerking zien komen voor een stage, dan dat ze werkeloos thuis zitten.

Van probleem naar oplossing
"We zien dat bedrijven graag stagiares aannemen om de ondercapaciteit, die er als gevolg van de crisis toch vaak is, deels op te lossen. Zo maak je van een probleem een oplossing. Scholen zijn geholpen bij een stijgend aantal stageplaatsen, scholieren hebben meer kans op een goede stage en bedrijven een groter aanbod van stagiares. Het feit dat 30 procent van de studenten na hun afstudeerstage een baan aangeboden krijgt binnen de organisatie, bewijst dat dit een ideale proefperiode is in aanloop naar een vast dienstverband," aldus Kriegsman.

Overcapaciteit aan studenten
In sommige regio’s is niet de crisis het probleem van het tekort aan stageplekken, maar juist het feit dat er een overcapaciteit is aan studenten in vergelijking met het werk wat er is, aldus de bestuursvoorzitter van de MBO Raad. Volgens Rob Kriegsman is ook dit probleem makkelijk te tackelen omdat steeds meer MBO-studenten bereid zijn om hun stage in het buitenland te lopen.
Globalplacement, het zusterbedrijf van Stageplaza, ziet een behoorlijke toename  binnen de MBO-studenten die zich inschrijven op de site en kijken naar wat de mogelijkheden zijn voor een stage in het buitenland. "Uit het Nationaal Stage Onderzoek van Stageplaza blijkt dat 23 procent van de MBO-studenten graag een stage zouden vinden in het buitenland, waarvan een kwart van deze groep ook daadwerkelijk de stage in het buitenland volgt.
De combinatie van het terugbrengen van het minimumloon, wat een MBO-student voor zijn/haar leer-werkplek ontvangt, naar een reguliere stagevergoeding en het feit dat MBO-studenten bereid zijn om hun stage in het buitenland te volgen, zullen een groot deel van het tekort aan stageplaatsen op korte termijn al kunnen oplossen, aldus Kriegsman.

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Stage bereidt beter voor op managementfunctie dan diploma’s
 Minimumloon afgeschaft voor starters?
 Onbetaalde stages wel degelijk nuttig
 Nederlandse bedrijven steeds populairder bij internationale stagiairs
 
 
reacties
 
Masoud Yakoub  |   | 
3-04-2014
 | 
10:20 uur
Zelfs voor simpele werkzaamheden vraagt men tegenwoordig HBO/WO diploma. Dus mensen met MBO diploma kunnen straks alleen nog straat vegen of toilet schoonmaken, nu het nog kan.

Ik heb zelf vacatures gezien op internet waar ze voor parkeerhulp en auto's schoonmaken van een leasemaatschappij als vereiste een HBO/WO diploma eisen.
Ellen  |   | 
15-04-2014
 | 
12:31 uur
@ Masoud, helaas zijn er tegenwoordig zoveel werklozen, dat bedrijven kunnen vragen wat ze willen, en dat ook nog krijgen. Wat ik niet begrijp is waarom die bedrijven zo kortzichtig zijn. Zodra de economie aantrekt, komen er voor deze HBO/WO-ers mensen weer kansen te over en heeft het bedrijf voor niks geïnvesteerd een een goedkope HBO/WO-er die dan weer wel een geschikte baan kan vinden.

Wat betreft het artikel is het inderdaad vreemd dat MBO-ers minimum jeugdloon krijgen en HBO/WO-ers 300 Euro per maand.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10