2 april 2014 -
Op 7 april gaat minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in gesprek met twaalf bijzondere werknemers. Deze twaalf werknemers hebben allen op eigen initiatief geïnvesteerd in hun huidige én toekomstige werksituatie.
Het doel van het ministerie is om meer mensen bewust te maken van de mogelijkheden om tot aan het pensioen gezond en gemotiveerd aan het werk te blijven. En dat is nodig, want in de toekomst zal iedereen langer doorwerken. Willem, Giovanna, Herman en nog negen andere werknemers zijn de werknemers waar minister Asscher trots op is. Zij gaan op 7 april in gesprek met minister Asscher.
Willem
Willem (57) uit Friesland heeft jarenlang als ondernemer een eigen drukkerij gehad, totdat hij in 2011, na een gedwongen overname, met lege handen stond. "Ik heb Facebook, LinkedIn en Twitter ontdekt. Op die kanalen heb ik oude bekende opgezocht en laten weten dat ik op zoek ben naar een baan. Op een vast contract hoef ik op mijn leeftijd niet te rekenen, maar ik wil gewoon graag aan de slag. In de zomer heb ik boten geverfd op de scheepswerf van mijn zoon. Fysiek zwaar werk dat ik niet lang kan doen. Kortgeleden werd ik gebeld door een contact uit de grafische wereld. Voor zes maanden vervang ik nu een zieke manager. Ik heb geen idee wat ik daarna kan doen, maar ik ben positief over de toekomst en kijk van dag tot dag wat er mogelijk is."
Giovanna
Giovanna (42) uit Zwolle is bij een bekende hotelketen in korte tijd van kamerschoonmaakster opgeklommen tot leidinggevende van twaalf personen. "Op mijn 24ste kreeg ik een kind. Ik werkte niet, mijn sociale netwerk was klein en ik verzorgde het huishouden. Bij de peuterspeelzaal van mijn zoon deed ik vrijwilligerswerk in de hoop een vaste baan te krijgen. Er werd me veel beloofd, maar ik kreeg steeds maar geen betaald werk. Op mijn 34ste had ik er genoeg van. Ik ben werk gaan zoeken en ik kon bij dit hotel terecht. Elke keer gaf ik aan dat ik meer wilde werken en leren. Mijn leidinggevende weet dit en de deur staat altijd open als ik opnieuw vragen of ideeën heb. Ik leef van dag tot dag en ik heb geen idee waar ik over tien jaar sta, maar ik wil iedereen graag meegeven dat je je baan als een uitdaging moet blijven zien.
Herman
Herman (51) uit Assen combineert de zorg voor zijn vrouw, die vier jaar geleden door een bus werd aangereden, met zijn baan als anesthesie assistent. Hij is een verpleegkundige in hart en nieren. "Door het ongeluk kan mijn vrouw haar arm niet meer gebruiken. s Ochtends help ik haar daarom bij het aankleden. Als het opstarten langer duurt dan verwacht dan kan ik gerust een uurtje later op mijn werk verschijnen. Voor mij is het heel logisch om de zorg voor mijn vrouw op me te nemen. Maar dit is alleen mogelijk, omdat ik alles bespreek met mijn werkgever. Ik weet alleen niet hoe lang ik dit vol kan houden, want het is fysiek en geestelijk zwaar werk."
Campagne Duurzame Inzetbaarheid
De komende jaren verandert de arbeidsmarkt. De beroepsbevolking vergrijst en werknemers moeten langer doorwerken. Nederland zal dus meer moeten doen om mensen fit te houden voor het werk. Minister Asscher wil met de campagne Duurzame Inzetbaarheid werkgevers en werknemers stimuleren om meer te investeren in hun duurzame inzetbaarheid. Dit is een gedeelte verantwoordelijkheid, maar ook een gedeeld belang. Werkgevers die investeren in bijvoorbeeld de gezondheid of de opleiding van werknemers verdienen hun investering snel terug. Werknemers kunnen zelf veel doen om duurzaam inzetbaar te blijven. Leef gezond, ontwikkel uzelf, pak kansen en ga met uw werkgever in gesprek over hoe u uw werk gemotiveerd en gezond kunt blijven doen. Kijk ook op www.duurzameinzetbaarheid.nl voor meer informatie over de campagne.
Er wordt geroepen dat we langer moeten blijven werken en omdat de bevolkingsgroei vergrijst. Beide redenen zijn niet juist. Omdat de (R)overheid) ons verder wilt uitbuiten en ze onze pensioenen al geroofd hebben (in de jaren tachtig en ze nu een heel lage rente mogen rekenen omdat de (R)overheid deze extra heel laag houdt). Dan kan de (r)overheid wel roepen er is niet genoeg ze weten al sinds de invoering van de AOW (wat een omslagstelsel is ) dat er een tijd komt dat er voor gespaard zou moeten worden, maar ja zoals altijd bij de (R)overheid ze regeren vandaag terwijl regeren vooruit zien is en zo zal het altijd wel blijven toch. De gewone werknemer moet worden uitgezogen van geboorte tot de dood.