zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

ESG-factoren stimuleren groei en innovatie in de chemie

1 april 2014 - De chemische industrie heeft lange tijd een slechte naam gehad vanwege haar nadelige effecten op milieu, gezondheid en veiligheid. De afgelopen drie decennia heeft aandacht voor milieu-, sociale- en governance (ESG) aspecten niet alleen de ecologische impact, maar ook de financiële resultaten van de sector verbetertd

Nina Hodzic, senior ESG-specialist bij ING Investment Management: "Veel mensen realiseren zich niet hoe belangrijk de chemische industrie is en welk effect deze sector heeft op ons dagelijks leven. Van de kleding die we dragen en het voedsel dat we eten tot de artikelen die we gebruiken; op al deze terreinen stellen chemische producten ons in staat een productiever en comfortabeler leven te leiden. Chemieconcerns zien nu in dat een efficiënt gebruik van hulpbronnen niet alleen goed is voor de planeet, maar ook kosten bespaart en de winstgevendheid verbetert. Ze krijgen steeds meer oog voor de gehele waardeketen en denken na over hoe zij klanten kunnen helpen om hun milieuvoetafdruk te verkleinen. De sector kan inhaken op megatrends als bevolkingsgroei, klimaatverandering en de uitputting van grondstoffen, waar innovatie cruciaal is voor succes."



Aanhoudende groei
ING IM merkt op dat de chemische industrie de afgelopen 40 jaar aan een stuk door is gegroeid. De wereldwijde omzet steeg van 171 miljard dollar in 1970 tot 2,7 biljoen euro in 2011. Trendstudies voorzien dat de wereldwijde omzet in de chemie tot 2050 met ongeveer drie procent per jaar zal groeien. "De belangrijkste aanjager voor deze groei is de sterke vraag naar voeding en consumentengoederen in opkomende landen, alsook de toenemende vraag naar complexe chemische producten in ontwikkelde landen," aldus Hodzic. "De chemische productie is van oudsher geconcentreerd in West-Europa, Noord-Amerika en Japan. De afgelopen decennia hebben wij echter een belangrijke verschuiving van de productie en omzet gezien naar andere regio’s en opkomende markten (voornamelijk Azië en het Midden-Oosten)."

Tragere vraaggroei
"De redenen voor deze verschuiving zijn een tragere vraaggroei in Europa, een snel toenemende vraag in Azië (vooral in China), plus de relatief hoge productiekosten (arbeids-, grondstoffen- en energiekosten) en strengere regelgeving in Europa. Door deze factoren schakelt de Europese chemische industrie over van petrochemische bulkproducten naar producten en diensten met een hogere toegevoegde waarde en aanzienlijk betere ESG-prestaties."
Volgens ING IM hebben ESG-factoren en de steeds hogere verwachtingen van stakeholders nu een grotere invloed op het bedrijfsklimaat dan ooit tevoren. Chemieconcerns zijn zich hier zeer van bewust en veel ondernemingen zijn overgestapt van het managen van reputatierisico’s rond ESG-factoren naar het benutten van commerciële kansen op dit gebied. Niettemin signaleert de vermogensbeheerder nog vele ESG-risico’s die bijzondere aandacht vragen. Het gebruik van chemische producten in de moderne samenleving is immers gepaard gegaan met milieuverontreiniging en nadelige gezondheidseffecten.

Innovaties
Hodzic tot slot: "Nieuwe innovaties in de chemische industrie, zoals nieuwe producten die bijdragen aan een lagere CO2-uitstoot, kunnen interessante beleggingskansen bieden. Wij zijn voornamelijk geïnteresseerd in chemische bedrijven die in hun sector bovengemiddeld scoren op ESG-beleid, managementsystemen en implementatie, en die tegelijkertijd geen ernstige problemen op ESG-gebied kennen. Wij zorgen dat wij goed op de hoogte blijven van recente onderzoeks- en NGO-rapporten over de chemische sector. Daarnaast voeren wij regelmatig gesprekken met de directies van chemische bedrijven over ESG-onderwerpen."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Henri Hendrickx Health Manager van het jaar 2013
 Vinden van de juiste partners cruciaal bij innovatie
 Productiebedrijven vrezen grondstofschaarste
 Hoogopgeleide werkt het liefst in een chemisch bedrijf dicht bij huis
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10